150-yevro-za-masku-vartistiu-miliony-litnie-podruzhzhia-ne-zmohlo-otsinyty-spravzhniu-tsinnist-tvoru-mystetstva

150 євро за маску вартістю мільйони: літнє подружжя не змогло оцінити справжню цінність твору мистецтва

 • 26147 переглядiв

Суд французького міста Алес визнав дійсним аукціон з продажу рідкісної африканської скульптурної маски за 4,2 мільйона євро, яку спочатку купив за 150 євро торговець секонд-хендом у літнього подружжя. Про це пише УНН із посиланням на BFMTV та BBC.

Деталі

У Франції завершився судовий процес щодо цінної дерев’яної маски з Габону: торговцю секонд-хендом дозволили залишити кошти, виручені від продажу артефакту. Суд ​​ встановив, що початкові власники маски, - 88-річний службовець на пенсії та його 81-р. дружина - звернулася до торговця секонд-хендом, щоб позбутися старих речей, накопичених у їхньому другому домі в департаменті Гард, але "не виявили жодної старанності в оцінці справедливої ​​історичної та художньої вартості майна".

Вони продали їх дилеру за 150 євро, а той продав рідкісну маску за 4,2 мільйона євро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Австралії люди на байдарках рятують кенгуру після повені: відео

Довідка

В даному випадку йде мова про маску Нгіл, яка виготовлена ​​народом Фанг із Габону. Її носили члени таємного товариства Нгіл, - вважається, що вони мандрували селами в пошуках порушників порядку, у тому числі ймовірних чаклунів. Це надзвичайно рідкісне різьблення по дереву 19-го століття - у світі залишилося тільки близько десяти подібних масок. 

За невідомих обставин цей витвір був придбаний Рене-Віктором Едвардом Морісом Фурньє, колишнім французьким колоніальним губернатором в Африці та дідусем попереднього власника.

Врешті, маска Нгіл опинилася серед здавалося б, нічого не вартих предметів, та була продана за 150 євро у вересні 2021 року, разом зі списами, ножем для обрізання, міхами та музичними інструментами.

Під час розпродажу африканських предметів мистецтва дилер секонд-хенду зв'язався з аукціонним домом у Монпельє, який, провівши детальний аналіз маски "Фанг" 19-го століття, оцінив її вартість у межах від 300 000 до 400 000 євро. Перші оцінки, які запросив дилер секонд-хенду, становили від 100 до 600 євро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Золото, видобуте в Африці, приносить кремлю мільярди та впливає на війну рф в Україні

Пенсіонери подали скаргу на перекупника, стверджуючи, що їх ввели в оману щодо вартості предмета. Цікаво, що сам дилер заперечував, що знав про цінність маски, - він заявив, що продемонстрував добру волю, запропонувавши подружжю початкову вартість маски, близько 300 000 євро.  Адвокат торговця стверджував, що подружжя насправді не дослідило справжню вартість предмета перед продажем.

Коли у вас вдома є така річ, ви повинні бути більш допитливими, перш ніж віддати її

- сказала адвокат дилера, Патрісія Піжо французьким ЗМІ.

Згідно з інформацією BFMTV, суд міста Алес виніс рішення на користь дилера. Суддя заявив, що подружжя не проявило належної обачності в оцінці "історичної та художньої" цінності маски.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Франції, через ризик повені, евакуйовано в'язницю міста Сент

Ігор Тележніков

УНН Lite

    Популярні

    Новини по темі

    ЄС призупиняє мита на американську сталь до березня 2025 року

     • 26758 переглядiв

    У Київській області працює ППО - ОВА

     • 110902 переглядiв