ukenru
zrostannya-realnogo-vvp-priskoritsya-do-2-9-u-2020-rotsi-nbu

Зростання реального ВВП прискориться до 2,9% у 2020 році - НБУ

 • 8079 переглядiв

КИЇВ. 25 квітня. УНН. Зростання економіки України у 2019 році уповільниться, проте прискориться вже з наступного - до 2,9% у 2020-у та 3,7% у 2021 році. Про це повідомили у прес-службі НБУ, передає УНН.

"Як і в січні, НБУ прогнозує зниження темпів економічного зростання у 2019 році до 2,5%", - вказали у регуляторі.

Як вказано, це зумовлюється уповільненням глобальної економіки та світової торгівлі, стриманою фіскальною політикою через потребу погашення значних обсягів державного боргу, а також жорсткими монетарними умовами, необхідними для зниження інфляції до цілі. Крім того, очікується зниження врожаїв зернових і олійних після рекордних показників у 2018 році, додали у НБУ.

Основним драйвером економічного зростання, за даними Нацбанку, залишатиметься приватне споживання. "Однак його приріст уповільниться під впливом зниження темпів зростання реальних доходів домогосподарств – заробітних плат, пенсійних виплат, а також грошових переказів із-за кордону. Інвестиційний попит стримуватиметься політичною невизначеністю у рік подвійних виборів", - зауважили в українському центральному банку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світовий банк погіршив прогноз щодо росту ВВП України

"Зростання реального ВВП прискориться до 2,9% у 2020 та 3,7% у 2021 році", - наголосили у НБУ.

Цьому, як повідомляється, сприятимуть поступове пом’якшення монетарної політики, що стимулюватиме внутрішній попит, а також пожвавлення інвестиційної активності після завершення електорального циклу. "Стримуючим фактором для економічного зростання буде скорочення обсягів транзиту природнього газу до Європи внаслідок будівництва обхідних газопроводів", - вказали у Нацбанку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Протягом двох років реальний ВВП України зросте в середньому на 3% - S&P

"Основним припущенням макроекономічного прогнозу залишається подальше виконання Україною взятих зобов’язань за програмою співпраці з Міжнародним валютним фондом", - заявили у регуляторі.

"Це дозволить Україні отримувати інше офіційне фінансування, покращувати умови доступу до міжнародних ринків капіталу та підтримувати жвавий інтерес нерезидентів до ОВДП у національній валюті. Відповідні боргові залучення дадуть змогу уряду профінансувати виплати за зовнішнім державним боргом, пік за якими припадає на 2019-2020 роки. Також продовжиться приплив боргового та інвестиційного капіталу до приватного сектору", - додали у Нацбанку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВФ не змінив прогноз зростання ВВП України на найближчі роки

Головним внутрішнім ризиком для реалізації зазначеного макроекономічного прогнозу, зокрема зниження інфляції до цілі у 2020 році, є, як вказали у НБУ, "традиційне посилення невизначеності в рік президентських та парламентських виборів". "Цей ризик враховуватиметься у монетарних рішеннях Національного банку насамперед через його вплив на фінансовий ринок та інфляційні очікування", - зазначили у Нацбанку.

Важливими, за даними регулятора, також є такі зовнішні ризики:

  • рецесія світової економіки та зниження цін на сировинних ринках;
  • посилення геополітичної напруги, зокрема через невизначеність із Brexit;
  • невизначеність щодо обсягів транзиту газу через Україну з 2020 року внаслідок будівництва обхідних газопроводів у Європу;
  • ескалація військового конфлікту та нові торгові обмеження з боку Росії.

Нагадаємо, НБУ досі очікує, що інфляція буде і далі поступово уповільнюватися та на кінець 2019 року знизиться до 6,3%.

Українські Національні Новини

Економіка