ukenru
znakhidka-u-polskikh-grushovichakh-ne-viklyuchila-pokhovannya-voyiniv-upa

Знахідка у польських Грушовичах не виключила поховання воїнів УПА

 • 9736 переглядiв

КИЇВ. 26 травня. УНН. На кладовищі у Грушовичах біля польського міста Перемишль у третій день археологічних робіт на місці знесеного пам'ятника УПА виявлено знахідки, що можуть свідчити про поховання на цьому місці саме бійців УПА. Про це повідомила спостерігачка від Об’єднання українців у Польщі Ольга Соляр на своїй сторінці у Facebook, передає УНН.

"Грушовичі, ексгумаційні роботи, третій день. Наразі, на 13 годину, серед восьми виявлених людей, останки трьох людей мають інтерес для української сторони. Поруч зі скелетом молодої людини був знайдений гудзик з німецької чоловічої натільної білизни, яка зазвичай використовувалася членами УПА. На одному з черепів є тріщина в передній частині лобової частини, що вказує на удар в момент смерті або "добивання", - повідомила вона.

З її слів, на тому ж рівні - метр - є також частина скелета іншої людини.

"Останки, що залишилися, розташовані на рівні 1,5 метра, що, на думку української сторони, може вказувати на швидке нічне поховання серед інших старіших могил", - зазначила вона.

Нагадаємо, 25 травня під час археологічних робіт, які проводяться управлінням з пошуку та ідентифікації Інституту національної пам'яті Польщі на кладовищі в Грушовичах під Перемишлем, були виявлені поховання.

Інститут національної пам’яті Польщі 24 травня почав ексгумацію останків у Грушовичах, щоб з’ясувати, чи поховані там члени УПА. Долучитись до розкопок запросили українську сторону, і українці долучилися як спостерігачі.

При цьому в ІНП Польщі заявили, що якщо на місці розібраного монументу у Грушовичах знайдуть останки, то кожна похована там людина матиме свою могилу, але, напевно, там не буде пам’ятника на честь УПА.

Після знесення у 2017 році пам'ятника в Грушовичах Український інститут національної пам'яті заборонив ексгумацію і легалізацію пам'яті польських жертв на території України. Питання вшанування пам'яті жертв польсько-українських конфліктів є предметом переговорів міжнародної комісії під керівництвом віце-прем'єра, міністра культури і національної спадщини Польщі Петра Гліньского і віце-прем'єра України Павла Розенка. Остання зустріч комісії відбулася у лютому поточного року.

Українські Національні Новини

Суспільство