ukenru
zmi-uryad-rf-vimagaye-vid-derzhbankiv-zabezpechiti-potik-rosiyskikh-rubliv-do-bilorusi

ЗМІ: уряд РФ вимагає від держбанків забезпечити потік російських рублів до Білорусі

 • 14654 переглядiв

КИЇВ. 10 вересня. УНН. Прем'єр-міністр і міністр фінансів Росії доручили найбільшим державним кредиторам країни забезпечити подальший приплив ліквідності у банки Білорусі. Про це повідомляє Reuters із посиланням на власні джерела, передає УНН.

Так, відзначається, що безлади спровокували відтік депозитів із білоруських банків і сплеск попиту на іноземну валюту, що призвело до того, що місцевий рубль впав до рекордно низького рівня, і підірвав і без того мізерні валютні резерви центрального банку.

Два джерела у банківському секторі повідомили агентству, що прем'єр-міністр Росії Михайло Мішустін і міністр фінансів Антон Сілуанов попросили керівників "Сбєрбанку", ВТБ і ВЕБ, які мають підрозділи у Білорусі, забезпечити безперервний потік російських рублів до сусідньої держави.

"Мішустін і Сілуанов дзвонили у держбанки з проханням не закривати (міжбанківські) ліміти для білоруських банків, щоб вони могли зберегти доступ до рублевої ліквідності", - повідомило перше з джерел.

Друге джерело підтвердило дзвінки.

За словами джерел, російський уряд прагне запобігти "українському сценарію", при якому російські кредитори після 2017 року були змушені знімати великі списання зі своїх українських підрозділів після 2017 року.

Це сталося після того, як Київ ввів санкції відносно декількох російських держбанків після незаконної анексії Кремлем Криму у 2014 році і його ролі у розпалюванні конфлікту на сході України.

"З Україною було багато втрат, але Білорусь - це інша історія", - сказало третє джерело, старший банкір російського державного кредитора.

Як повідомляв УНН, президент республіки Олександр Лукашенко заявив напередодні, що Білорусь вступить у війну, якщо з боку західних країн почнеться агресія проти Росії.

Українські Національні Новини

Новини Світу