ukenru
zmi-prorokuyut-zitknennya-lideriv-g7-z-trampom-na-samiti

ЗМІ пророкують "зіткнення" лідерів G7 з Трампом на саміті

 • 9148 переглядiв

КИЇВ. 8 червня. УНН. Лідери країн "Великої сімки" (G7) зіткнуться з по-бойовому налаштованим президентом США Дональдом Трампом в п'ятницю, коли натиснуть для скасування мит на сталь і алюміній, які, як вони побоюються, можуть привести до торгової війни. Про це повідомляє Reuters, передає УНН.

Конфронтація загрожує розладами у органі, який протягом своєї 43-річної історії традиційно прагнув знайти консенсус з економічних та інших питань, зазначає видання.

Трамп, який, за словами помічників, мало цікавиться принципом багатосторонніх відносин, у четвер у Twitter двічі піддав нападкам прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо, і чиновники визнають, що настрій, ймовірно, буде виключно напруженим.

"У багатьох питаннях будуть серйозні розбіжності", - заявив канадський чиновник в четвер.

Хоча Трамп каже, що тарифи необхідні для захисту промисловості США, Канада і ЄС засудили їх як незаконні і готують відповідні заходи.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив в четвер, що лідерам G7 необхідно бути ввічливими на саміті, але він, як зазначає видання, явно втрачає терпіння з президентом США, пропонуючи можливість іншим шести членам "Великої сімки" сформувати свою власну групу, якщо це буде необхідно.

Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей була більш поміркованою, заявивши, що хотіла б, щоб ЄС був стриманим у питанні заходів у відповідь на тарифи США і що відповідь має бути пропорційною і законною.

Але Трамп у четвер не показав ознак того, що він відступиться, звинувативши Францію і Канаду в накладенні величезних тарифів на товари з США, відзначає видання.

У відповідь канадський чиновник відповів, що "у прем'єр-міністра (Канади - ред.) І президента (США - ред.) Дуже відверті, прямі, щирі, чесні розмови". Трюдо і Трамп повинні зустрітися в п'ятницю, "і їм буде багато, про що можна поговорити", додав чиновник.

Білий дім пізніше оголосив, що президент поїде в суботу, до офіційного завершення саміту, вирушаючи в Сінгапур для зустрічі з лідером Північної Кореї Кім Чен Ином.

Хоча лідери G7 похвалили Трампа за його зусилля по стабілізації Корейського півострова, вони незадоволені тим, що він вийшов з угоди, покликаної обмежити ядерні амбіції Ірану, зазначає видання.

Такі суперечки загрожують зривом зустрічі, на якій Трюдо планував зосередитися на інклюзивну зростанні, гендерній рівності і захисті океанів, пише видання.

Канадський чиновник сказав, що Трюдо залишається оптимістом, що саміт може допомогти знайти спільні рішення таких питань, як зростання і захист навколишнього середовища.

Лідери країн "Великої сімки" 8 і 9 червня проведуть зустріч у канадській провінції Квебек.

Українські Національні Новини

Новини Світу