ukenru
zmi-otsinili-vpliv-na-ukrayinu-vvedennya-ssha-mit-na-metal

ЗМІ оцінили вплив на Україну введення США мит на метал

 • 9442 переглядiв

КИЇВ. 1 червня. УНН. Через введення США 25-процентних митних тарифів на імпорт сталі і 10-відсоткових тарифів на алюміній, які вона наклала на метал з країн ЄС, Канади і Мексики з 1 червня, Україна ризикує втратити позиції на ринках ЄС та Туреччини, куди постачає майже половину металургійної продукції. Про це пише ВВС Україна, передає УНН.

Як зазначається, Україна не постачає багато металу до США.

"Проте головна небезпека для України полягає в тому, що через збільшення конкуренції на європейському та інших ринках, вона може втратити позиції на ринках ЄС та Туреччини, куди постачає майже половину металургійної продукції", - пише видання.

Крім того, як повідомляється, металургія посідає друге місце в українському експорті після АПК.

"І через нові мита у США Україна може втратити не тільки американський ринок сталі, але й стикнутися з проблемами на інших ринках", - йдеться у статті.

Вказано, що в 2017 році Канада, Мексика та ЄС разом продали до США сталі і алюмінію на 23 млрд доларів. 

Учасники ринку кажуть, що закриття ринку США може кардинально змінити світовий ринок сталі. Зокрема, європейські виробники побоюються, що саме до ЄС піде левова частина металу, який не потрапить до США, пише видання.

Тим часом ЄС уже подав справу в СОТ, реагуючи на нові тарифи США.

Реакція надходить і зі столиць європейських країн. Французький президент Еммануель Макрон подзвонив президенту США Дональду Трампу і заявив, що запроваджені ним нові тарифи є "незаконними".

Міністр економіки Німеччини Пітер Альтмайєр висловив сподівання, що рішуча відповідь ЄС змусить президента США переглянути своє рішення.

Міністр з питань зовнішньої торгівлі Великої Британії Ліам Фокс заявив, що 25% імпортного мита на сталь є "очевидно абсурдними", додавши, що "буде дуже шкода, якщо все закінчиться торговельною суперечкою в стилі "око за око" із нашим найближчим союзником".

Джастін Трюдо, прем'єр-міністр Канади, вказав, що дії США є "цілком неприйнятними" і відкинув твердження, що його країна становить якусь загрозу національній безпеці США.

Канада планує вже з 1 липня запровадити 25% мито на імпорт із США загальною вартістю у близько 13 млрд доларів. Це стосуватиметься не лише сталі, але й споживчих товарів - йогуртів, віскі, кави.

Мексика готується запровадити нові мита як на продукцію американських металургів, так і на свинину, яблука, виноград, і сир.

Нагадаємо, з 1 червня уряд США починає стягувати імпортні мита на продукцію зі сталі та алюмінію, що поставляється на американський ринок ЄС, Канадою і Мексикою. Для першої категорії товарів ставка цього обов'язкового митного платежу встановлена ​​на рівні 25%, а для другого - 10%.

Українські Національні Новини

Економіка