zemletrus-odnochasno-z-vyverzhenniam-mih-staty-prychynoiu-smertei-u-pompeiakh-doslidzhennia

Землетрус одночасно з виверженням міг стати причиною смертей у Помпеях - дослідження

 • 11525 переглядiв

Нове дослідження припускає, що землетрус під час виверження Везувію у 79 році н.е. міг спричинити обвал будівель і загибель жителів Помпеїв. Вчені виявили докази сейсмічної активності, що співпала з вулканічним виверженням.

Дослідження показали, що люди, які загинули в Помпеях у 79-у році нашої ери, могли бути вбиті землетрусом, які стався одночасно з руйнівний виверженням Везувію, пише УНН з посиланням на The Guardian.

Деталі

Учені десятиліттями сперечалися про те, чи відбулася сейсмічна активність під час виверження Везувію на півдні Італії майже 2000 років тому, а не лише перед ним, як повідомляв Пліній Молодший у своїх листах.

Стаття, опублікована в четвер в академічному журналі Frontiers in Earth Science, по-новому поглянула на всесвітньо відомий археологічний об'єкт, стверджуючи, що один або кілька одночасних землетрусів були "одною з причин обвалення будівель та загибелі жителів".

"Наші висновки дозволяють припустити, що наслідки обвалення будівель, спричинені син-еруптивною сейсмічністю (сейсмічна активність під час виверження), слід розглядати як додаткову причину смертей у стародавніх Помпеях", - ідеться у повідомленні.

За оцінками археологів, від 15 до 20% населення Помпеїв загинуло внаслідок виверження, в основному від теплового шоку, коли гігантська хмара газів та попелу накрила місто.

Тоді вулканічний попіл поховав римське місто, ідеально зберігши будинки, громадські будівлі, об’єкти та навіть людей аж до його відкриття в кінці 16 століття.

У травні 2023 року археологи виявили скелети двох чоловіків, які, зважаючи на все, загинули не від спеки та хмар вогняного газу та попелу, а від травм, спричинених обвалом стін, що надало цінні нові дані.

"Варто зазначити, що такі травми аналогічні до травм людей, які постраждали від сучасних землетрусів", - пишуть автори, які визначили, що обвалення стін сталося не через падіння каменів та уламків, а через сейсмічну активність.

"У ширшому плані, який бере до уваги все місто, ми вважаємо робочою гіпотезою, що жертви, викликані сейсмічними обваленнями будівель, можуть не обмежуватися двома людьми", - пишуть автори.

Перетин явищ вулканічної та сейсмічної активності потребує міждисциплінарного підходу, стверджується у дослідженні, за співпраці археологів та вчених-землезнавців.

Розкопки в Помпеях виявили рідкісні фрески, віком понад 2 000 років12.04.24, 17:02

Юлія Шрамко

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Meta не випускатиме у ЄС свою мультимодальну модель ШІ

     • 10750 переглядiв