zelenskyi-spodivaietsia-shcho-novyi-uriad-polshchi-znime-blokadu-ta-nazvav-yii-shtuchnoiu

Зеленський сподівається, що новий уряд Польщі зніме блокаду та назвав її штучною

 • 37948 переглядiв

Зеленський закликає новий польський уряд припинити блокаду на кордоні з Україною, яка, за його словами, призвела до загострення політичних відносин і вплинула на українську економіку та експорт зерна.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна та Польща почали втрачати політичні відносини. Проте Зеленський сподівається, що новий уряд Польщі зупинить блокаду кордону з Україною. Про це він сказав під час підсумкової пресконференції, передає кореспондент УНН.

Я вдячний Польщі, президенту Дуді та (польському – ред.) суспільству… Але при цьому ми маємо бути з вами людьми відвертими…У мене були потужні відносини з вашим (польським – ред.) Кабінетом міністрів. Потім була блокада наших кордонів. Зрозумійте, це не бізнес під час війни. Блокада наших кордонів – це було виживання. У нас не було тоді коридору, вільного, незалежного Чорноморського коридору, яким можна було вивозити зерно. У нас були проблеми в Словаччині, могли бути проблеми з Румунією, у нас були проблеми з Угорщиною і з нашими найближчими друзями Польщею. Що у нас залишається, якщо у нас немає моря? 

- сказав Зеленський.

Зеленський заявив, що Україна та Польща почали втрачати політичні відносини.

Ми сказали окей, ми не будемо продавати зерно в Польщу. Дайте вивезти… З квітня по вересень відносини були дуже складними. Ми втратили сотні мільйонів доларів й частину врожаю…Й ми почали втрачати політичні відносини. Я не тряпка якась. Я захищаю інтереси держави в час війни. Я сказав: дайте нам вивезти. Нам не дали вивезти. І це було не правильно. 

- зазначив Зеленський.

Зеленський висловив надію, що новий уряд Польщі зніме блокаду на кордоні.

"Я буду вірити, що новий уряд розблокує всю цю блокаду, вона штучна. Ми готові, щоб в Польщі люди нічого не втрачали, але не можна політизувати питання зерна, коли у нас все заблоковано. Я вірю, що ми все вирівняємо, я хочу в це вірити", - сказав Зеленський.

Доповнення 

14 грудня Президент Володимир Зеленський і новообраний прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск провели першу телефонну розмову. Зеленський привітав Туска з призначенням та з початком нової "сторінки" двосторонніх відносин. 

Анна Мурашко

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Окупанти знову обстрілюють Херсон: у місті лунають вибухи

     • 28338 переглядiв

    Зеленський ніколи не говорив з Орбаном про припинення вогню

     • 30257 переглядiв