zelenskyi-kazhe-shcho-viina-perebuvaie-v-novii-fazi-na-tli-nablyzhennia-zymy-ap

Зеленський каже, що війна перебуває в новій фазі на тлі наближення зими - AP

 • 37222 переглядiв

Президент України Зеленський заявляє, що війна з росією вступає в нову фазу

Президент України Володимир Зеленський заявив в інтерв'ю, що війна з росією перебуває на новому етапі, і очікується, що зима ускладнить бойові дії після літнього контрнаступу, повідомляє AP, пише УНН.

"У нас нова фаза війни, і це факт, - сказав Зеленський в ексклюзивному інтерв’ю в четвер агенції Associated Press на Харківщині. - Зима в цілому - це нова фаза війни".

Деталі

25 листопада москва здійснила наймасштабнішу атаку дронів за всю війну, при цьому більша частина з 75 безпілотників типу Shahed була націлена на Київ, що створило тривожний прецедент на найближчі місяці, зауважує вижання.

"Ось чому зимова війна - це важко", - сказав Зеленський.

Він також, як повідомляється, дав відверту оцінку контрнаступу минулого літа.

"Ми хотіли швидших результатів. З цієї точки зору, на жаль, ми не досягли бажаних результатів. І це факт", - сказав він.

За його словами, "Україна не отримала всієї необхідної їй зброї від союзників, а обмеження в розмірі її військової сили перешкоджали швидкому просуванню", пише видання.

"Не вистачає сил, щоб швидше досягти бажаних результатів. Але це не означає, що ми маємо перестати, що ми маємо здатися, - сказав Зеленський. - Ми впевнені у своїх діях. Ми боремося за те, що наше".

За його словами, за останні кілька місяців були деякі позитивні результати.

Україні вдалося досягти поступових територіальних здобутків проти краще озброєного та укріпленого ворога, зазначив Зеленський.

Окрім того, міць чорноморського флоту москви була зменшена після українських атак, які прорвали протиповітряну оборону та завдали удару по штаб-квартирі чорноморського флоту в окупованому Криму, додав Зеленський.

А тимчасовий зерновий коридор, створений Україною після виходу рф з зернової угоди для забезпечення безпечного експорту, все ще працює.

На запитання, чи він задоволений результатами контрнаступу, Зеленський, як повідомляється, відповів комплексно.

"Дивіться, ми не відступаємо, я задоволений. Ми воюємо з другою армією в світі, я задоволений", – сказав він, маючи на увазі російських військових. Але при цьому він додав: "Ми втрачаємо людей, я не задоволений. Ми отримали не всю зброю, яку хотіли, я не можу бути задоволений, але й не можу надто сильно скаржитися".

Зеленський, як зазначає AP, також заявив, що "побоюється, що війна між Ізраїлем та ХАМАС загрожує затьмарити конфлікт в Україні, оскільки конкуруючі політичні програми та обмеженість ресурсів ставлять під загрозу потік західної військової допомоги Києву".

"Ми вже бачимо наслідки переключання (уваги) міжнародної спільноти через трагедію на Близькому Сході, - сказав він. - Тільки сліпий цього не впізнає".

Українці розуміють, "що нам також потрібно боротися за увагу до повномасштабної війни", - сказав він. "Ми не повинні дозволити людям забути про війну тут", - зазначив Зеленський.

"Розумієте, увага дорівнює допомозі. Відсутність уваги означає відсутність допомоги. Ми боремося за кожну частинку уваги, - сказав він. - Без уваги може бути слабкість у Конгресі (США)".

При цьому він стверджує, що, допомагаючи Україні, американці допомагають і собі.

"У випадку України, якщо стійкість сьогодні зазнає невдачі через брак допомоги та скорочення зброї та фінансування, це означатиме, що росія, швидше за все, вторгнеться в країни НАТО, - сказав він. - І тоді американські діти будуть воювати".

При цьому, як повідомляється, Зеленський зосереджується на наступному етапі - нарощуванні внутрішнього виробництва зброї.

Нагадаємо

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба після засідання Ради Україна-НАТО заявив, що колеги запевнили його, що немає втоми від війни, та у тому, що за продовження та збільшення підтримки України. 

Юлія Шрамко

Війна

    Популярні

    Новини по темі