ukenru
zelenskiy-zayaviv-scho-rf-zablokuvala-ukrayinskiy-eksport-dlya-stvorennya-svitovoyi-prodovolchoyi-krizi

Зеленський заявив, що рф заблокувала український експорт для створення світової продовольчої кризи

 • 110029 переглядiв

КИЇВ. 2 травня. УНН. росія заблокувала український експорт для створення світової продовольчої кризи. Таку думку висловив президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю австралійському телеканалу Nine Network, передає кореспондент УНН.

Цитата

"Перекриті сьогодні всі порти, заблокований морський шлях, заблокований для експорту нашої харчової продукції, в цілому харчової промисловості, в цілому нашої металургії. Це не просто ризики, вони вже пройшли. Сьогодні це буде велика трагедія для харчової безпеки Європи, Азії, Африки. Там, де Україна завжди була гарантованим надійним партнером", - розповів Зеленський.

Деталі

За словами президента України, цінова політика на продукти харчування буде високою.

"Ми можемо втратити мільйони, десятки мільйонів тонн врожаю, який вже зібрано й росія поки що не випускає, й не впускає ті чи інші кораблі, вони контролюють Чорне море. Але ми хочемо розблокувати ці шляхи й мати можливість не дати росії спричинити іншу кризу", - сказав Зеленський.

Президент зазначив, що після енергетичної кризи, яка була цієї зими, буде харчова криза.

"Вона точно буде, це не 90%, не 95%, а 100% вона буде, якщо ми не зможемо доставити врожай в європейські держави. росія прекрасно, це розуміє, в цьому цинізм ситуації. Не через те, що війна, а через те, що вони б'ють по залізниці, ракетами б'ють по мостах, знаючи, де переїзди і як їде наш товар на експорт. Вони хочуть просто повністю заблокувати економіку для нашої держави", - розповів Зеленський.

Доповнення

Представник Всесвітньої продовольчої програми ООН Мартін Фрік зазначив, що через російську агресію в портах України заблоковані майже 4,5 мільйона тонн зерна.

Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький повідомляв, що окупанти вивезли з окупованих територій України сотні тисяч тонн зернових.

Нагадаємо

Канцлер Німеччини Олаф Шольц попередив, що війна в Україні – однієї з найбільших країн-експортерів пшениці – може призвести до глобальної продовольчої кризи.

Українські Національні Новини

Економіка