ukenru
zelenskiy-u-kiyevi-zustrivsya-z-premyerom-islandiyi-scho-obgovorili

Зеленський у Києві зустрівся з прем'єром Ісландії: що обговорили

 • 618075 переглядiв

КИЇВ. 14 березня. УНН. Президент Володимир Зеленський у Києві провів зустріч із Прем'єр-міністром Ісландії Катрін Якобсдоттір. Лідер країни подякував Рейк'явіку за підтримку, сторони обговорили притягнення росії до відповідальності за воєнні злочини, імплементацію "Формули миру", ядерну безпеку, а також відновлення України. Про це пише УНН, посилаючись на сайт Офісу Президента.

Цитата

"Вдячний вашому уряду й народу, усім ісландцям за підтримку. І я хотів би передати цей меседж вашому суспільству, парламентарям. Ми цінуємо, що ви допомагаєте нам політично, фінансово, на гуманітарному та інших напрямах", - заявив Зеленський.

Деталі

Зазначається, що під час зустрічі президент поінформував голову уряду Ісландії про ситуацію на фронті та наголосив на важливості підтримки України у боротьбі з країною-агресором. Крім цього, вони обговорили роботу з притягнення росії до відповідальності за воєнні злочини, геноцид, злочини проти людяності та злочин агресії, скоєні в Україні.

Також Зеленський та Якобсдоттір розглянули імплементацію української формули миру та проблематики ядерної безпеки.

"Було констатовано, що ця ситуація (захоплення окупантами Запорізької АЕС, - ред.) створює безпосередню ядерну загрозу далеко за межами України", - йдеться в повідомленні.

Також сторони обговорили хід та перспективи відбудови України, зокрема Зеленський звернув увагу на перспективи використання досвіду Ісландії у сфері "зеленої" енергетики та запросив ісландський бізнес "уже зараз інвестувати у відповідні проєкти в нашій державі".

У Офісі Президента повідомили, що за результатами зустрічі президент Зеленський та прем'єр Якобсдоттір підписали Спільну декларацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова Комітету міністрів Ради Європи: підтримка України та трибунал для рф будуть у пріоритеті на саміті у Рейк'явіку

Українські Національні Новини

Політика