ukenru
zelenskiy-dlya-nyt-ya-ochikuvav-viyni-a-ne-impichmentu-trampa-abo-pandemiyi

Зеленський для NYT: я очікував війни, а не імпічменту Трампа або пандемії

 • 21091 переглядiв

КИЇВ. 20 травня. УНН. Президент України Володимир Зеленський не очікував набути міжнародну популярність після одного телефонного дзвінка, а в питанні боротьби з пандемією коронавірусу сподівається на міжнародне співробітництво. Про це він розповів в статті для видання The New York Times, підбиваючи підсумки року на посаді Глави держави, передає УНН.

"Пройшов рік. Давайте почнемо задовго до того, як "коронавірус" став знайомим словом. Пам'ятайте імпічмент президента Трампа? Після погоні за високими рейтингами більшу частину мого життя в індустрії розваг, потрібен був всього один телефонний дзвінок, щоб стати по-справжньому всесвітньо відомим. Історія імпічменту мені не сподобалася. Це відвернуло увагу Америки та міжнародної спільноти від питань, які мали найбільше значення для України, і перетворило нашу країну в історію про президента Трампа", - розповів Президент.

За його словами, ще одна важлива проблема, з якою він зіткнувся: окупація підтримуваними Росією незаконними збройними формуваннями частини Донбасу.

"Все це може звучати як давня історія, тому що в березні я був змушений зіткнутися з ще однією серйозною кризою, яку я поділяю з усіма іншими лідерами в світі: пандемією коронавірусу. В Україні було зареєстровано понад 19 000 випадків захворювання Covid-19 і, на жаль, близько 600 смертей. Ми були змушені реструктурувати наш бюджет, щоб впоратися з глобальною економічною кризою", - пише Зеленський.

Але, за його словами, є річ, яка вселяє надію на тлі всіх цих криз - це міжнародне співробітництво.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перед пресконференцією Зеленського зібралися активісти: в поліції повідомили про ситуацію

"Незалежно від того, скільки думок, чуток і теорій циркулювало навколо мого телефонного дзвінка з моїм американським колегою, і, незважаючи на той факт, що суперечності привели до імпічменту Трампа, Україна залишається хорошим партнером і другом Сполучених Штатів. Ми отримали військову допомогу, в якій ми потребували, щоб продовжувати забезпечувати незалежність нашої країни. Ми користуємося підтримкою як демократів, так і республіканців, а також простих людей на всій території Сполучених Штатів", - зазначив він.

Як зазначає Зеленський, коли справа доходить до війни на сході України, у Президента розуміють, що дипломатія і діалог - це єдині варіанти.

Він заявив, що зробив пріоритетним завданням відновлення зустрічей лідерів Німеччини, Франції, України та Росії в "нормандському форматі".

Він також нагадав, що відновив діалог з Росією, після чого вона повернула три кораблі та 24 українських моряки, захоплених роком раніше, відбулося розведення сил на Донбасі, а також відбувся обмін полоненими.

"Тим не менш, війна в Україні підриває безпеку і стабільність Європи, і нам знадобиться додаткова допомога від наших союзників, щоб покласти цьому край", - зазначив Президент.

"Звичайно, я визнаю, що пандемія зруйнувала все. Соціальне дистанціювання йде рука об руку з політичним дистанціюванням. Криза змусила багато країн зосередитися в першу чергу на своїх внутрішніх проблемах. Це зрозуміло, але в епоху транснаціональних криз, які не припиняються на кордонах, ми не повинні залишати поза увагою величезний потенціал міжнародного співробітництва", - підкреслив він.

За словами Зеленського, Україна - не багата нація, але вирішила допомагати іншим країнам. Так, найбільший в світі вантажний літак, розроблений українцями, доставляє медикаменти з Китаю в Польщу, Францію, Німеччину та інші країни Євросоюзу. Українських лікарів відправили в Італію.

"Ми також отримали підтримку від багатьох: Сполучені Штати і Європейський Союз надали мільйони доларів і євро в якості фінансової допомоги для боротьби з коронавірусом; Туреччина і Об'єднані Арабські Емірати направили нам необхідну гуманітарну допомогу у вигляді медичного обладнання та засобів захисту. Ми чекаємо обіцяної допомоги від Міжнародного валютного фонду та інших країн для стабілізації економіки після пандемії. Дорога до одужання довга. Війна на Донбасі ще не закінчена. Але коли я озираюся назад на свій перший рік на посаді і в очікуванні другого, у мене є надія. Разом ми зробимо світ - і Україна - стане найкращим місцем", - додав глава держави.

Як повідомляв УНН, раніше перший заступник глави делегації України в Тристоронній контактній групі, віце-прем'єр-міністр Олексій Резніков заявив що Президент України Володимир Зеленський готовий до проведення нової зустрічі "нормандської четвірки", була б тільки політична воля всіх сторін.

Українські Національні Новини

Політика