ukenru
zaradi-olimpiadi-pivdenna-koreya-znyala-chastinu-sanktsiy-z-kndr

Заради Олімпіади Південна Корея зняла частину санкцій з КНДР

 • 10860 переглядiв

КИЇВ. 9 лютого. УНН. Олімпійські ігри вже призвели до того, що Південній Кореї довелося послаблювати санкції проти сусідньої країни, оскільки інакше північнокорейська делегація просто не змогла б дістатися до Пхьончхана. Про це повідомляє УНН з посиланням на The New York Times.

У Південну Корею прибуло судно з музикантами і танцюристами з делегації КНДР. Для того, щоб це відбулося, Сеулу довелося на час знімати санкції: згідно накладеним на КНДР обмеженням, судна і кораблі цієї країни не мають права з'являтися в прибережних водах Південної Кореї. Більш того, делегація КНДР заявила, що на судні мало палива, і південнокорейці зобов'язані його дозаправити - а це суперечить міжнародним санкціям, що забороняє поставку палива Пхеньяну (рішення на цей рахунок Сеул ще не прийняв).

Проблеми є і з екіпіруванням, пише The New York Times. У 2017 році хокейна команда з КНДР під час поїздки на турнір в Новій Зеландії збиралася вийти на лід з дерев'яними ключками, які в сучасному хокеї перестали використовувати ще в 1990-х. Організатори турніру дали північнокорейським спортсменам сучасні ключки з вуглепластику, однак відвезти їх додому хокеїстам не вдалося: санкції забороняють ввезення в КНДР предметів розкоші, в число яких входить і спортивний інвентар.

Чоловіча збірна КНДР з хокею брати участь у нинішній Олімпіаді не буде, зате виступить спільна з Південною Кореєю жіноча команда. Північнокорейським спортсменкам дадуть нові ключки на турнір - їх заберуть після змагання. Форму їм надасть фінська компанія Lahta, а не офіційний спонсор Олімпійських ігор Nike. Як повідомляє видання, Nike побоюється американських санкцій за поставку продукції громадянам КНДР, в той же час і північнокорейські спортсмени не хочуть носити форму американської компанії.

Північнокорейські спортсмени (всього делегація налічує 22 особи) не зможуть забрати з собою не тільки ключки, а й подарунки від спонсора Олімпіади Samsung. Південнокорейська компанія вирішила подарувати всім спортсменам новий Samsung Galaxy Note 8; громадянам КНДР ним користуватися не дозволять.

Як повідомляв УНН, Північна Корея вирішила провести військовий парад і зібрання на площі Кім Ір Сена, за день до того, як Південна Корея проведе церемонію відкриття зимових Олімпійських ігор у Пхьончхані.

Українські Національні Новини

Політика