ukenru
zapyt-hromadskosti-chy-zmozhut-novi-kerivnyk-oblasnoi-politsii-ta-prokuror-navesty-lad-v-rehioni-yakyi-kontroliuie-partiia-hroismana

Запит громадськості: чи зможуть нові керівник обласної поліції та прокурор навести лад в регіоні, який контролює партія Гройсмана

 • 41739 переглядiв

Вінницька область отримала нових керівника Нацполції та прокурора. Судячи з усього, вони поки що приглядаються до ситуації в області.

У жовтні цього року Вінницька область отримала нових керівника Нацполції та прокурора. Обидва ніколи тут не працювали, а отже не пов’язані з деякими місцевими політичними елітами. 

Судячи з усього, вони поки що приглядаються до ситуації в області. А от громадськість краю поступово починає вимагати від рішучих із наведення ладу та приборкання корупції, пише УНН.

Правоохоронна шахівниця Вінниччини

У жовтні цього року у Вінницькій області змінилися керівники двох ключових правоохоронних органів. 12 жовтня у якості керівника обласної Нацполіції представили Юрія Пархоменка. А 30 жовтня стало відомо, що прокурором Вінницької області став Олексій Химченко. 

Пархоменко працював на різноманітних посадах у Сумській області та у Києві. Від початку повномасштабного вторгнення і до призначення у Вінницьку область очолював Департамент міграційної поліції Національної поліції України.

Олексій Химченко практично все своє життя пропрацював в органах прокуратури Одеси з перервою на роботу у Києві. З вересня 2021 року і до переведення у Вінницьку область обіймав посаду першого заступника керівника Одеської обласної прокуратури.

Звертає на себе увагу така деталь – попередній керівник Нацполіції Вінниччини Іван Іщенко теж виходець з Одеської області, був там заступником начальника обласного управління Нацполіції.

І ще один момент – призначання нових керівників Наполіції та Облпрокуратури Вінниччини відбулося з невеликим часовим інтервалом.

Так само було і минулого разу: Іщенка представили 1 червня 2020 року, а керівника прокуратури Олександра Бутовича – 1 липня того ж року.

І що цікаво – усі четверо "варяги", які жодного відношення до Вінницької області не мали. 

Хто у полі воїн

Ні для кого не секрет, що Вінницька область – це, фактично, вотчина експрем’єр-міністра України та лідера своєї іменної партії Володимира Гройсмана. 

За часів прем’єрства Володимира Борисовича поліцію Вінницької області очолював його кум Юрій Педос

А прокурором області був, як стверджується, теж кум експрем’єра Вячеслав Соколовий, який у 2020 році пройшов до Вінницької обласної ради від "Української стратегії Гройсмана" та був обраний її головою. 

ЗМІ періодично звинувачували Педоса у причетності до різноманітних скандалів, в тому числі і корупційних, прихильності до московського патріархату.

В лютому цього року навіть з’явилася інформація, що у Педоса проводили обшуки.

Соколовому теж діставалося від ЗМІ за можливу причетність до корупції. Зокрема, писали, що за ініціативи прокурора створювалися так звані "благодійні фонди", які обслуговували керівництво правоохоронних органів. Ці фонди грошима, нібито, наповнювали підприємці, які працювали без належних документів на ринках міста Вінниці та Вінницької області.

На думку місцевих ЗМІ, саме бажанням команди Зеленського розірвати зв’язку клану Гройсмана з правоохоронними органами і був викликаний прихід у 2020 році на посади керівників обласних поліції та прокуратури людей не з Вінницької області. 

В цьому контексті увагу до себе привертає Олександр Бутович. Людина з досить неоднозначною репутацією – коли Бутович працював у Київській області його звинувачували у причетності до земельного дерибану.

Однак, як пишуть вінницькі журналісти, саме за часів його керівництва прокуратурою Вінниччини почалося розслідування корупційних схем відкрито декілька кримінальних проваджень проти чиновників. 

Аби позбутися Бутовича представники місцевого політичного клану залучили деяких громадських активістів. А також, як стверджують ЗМІ, "куди треба було занесено 400 тисяч доларів" за організацію масштабної перевірки Вінницької обласної прокуратури, наслідком якої і стало звільнення Бутовича.

Громадськість чекає

Поки що новий головний поліцейській Вінниччини та новий прокурор області не робили гучних заяв та різких рухів.

Хоча громадськість краю вже просить їх звернути на певні можливі зловживання представників партії Гройсмана. Зокрема, на ситуацію у Лука-Мелешківській громаді, де одна фірма за сприяння голови ОТГ від "Української стратегії Гройсмана", фактично, за безцінь багато років поспіль користується землями водного фонду.

Подібних і не тільки ситуацій по всій Вінницькій області можна назбирати десятки, якщо не сотні.

І на даному етапі ключове завдання нових керівників поліції та прокуратури звернути на них увагу та спробувати дати їм правову оцінку.

Захар Подкидишев

Суспільство