zakonoproyekt-pro-zastosuvannya-angliyskoyi-movi-treba-doopratsyuvati-upovnovazheniy-iz-zakhistu-derzhavnoyi-movi

Законопроєкт про застосування англійської мови треба доопрацювати - уповноважений із захисту державної мови

 • 521018 переглядiв

КИЇВ. 4 липня. УНН. Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь вважає, що законопроєкт президента Володимира Зеленського, в якому офіційно закріплюється статус англійської мови в Україні, потребує значного доопрацювання. Про це повідомляє УНН з посиланням на пресслужбу Уповноваженого.

Цитата

“У рішенні Конституційного Суду України від 14 липня 2021 року наголошується, що жоден громадянин України не зобов’язаний володіти іншою мовою, ніж державна. Також зазначається, що будь-яка загроза національній мові означає загрозу національній безпеці" - заявив Кремінь.

Деталі

Він зазначив, що питання застосування англійської мови в Україні регулюється багатьма законами: “Про державну службу”, “Про вищу освіту”, “Про освіту”, “Про повну загальну освіту”.

21 статтею Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” визначено, що держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування, насамперед англійської мови, в державних і комунальних закладах освіти.

“Разом із тим ми як європейська країна маємо володіти мовами країн-членів Європейського співтовариства, куди подали заявку на вступ. Відповідно і українська матиме статус офіційної мови ЄС,” - сказав Тарас Кремінь.

Він також заявив, що має застереження щодо пропозиції заміни дубляжу кінофільмів титруванням. На його думку, це може призвести до обмеження прав деяких категорій громадян на отримання інформації та послуг державною мовою.

Нагадаємо

28 червня Президент України Володимир Зеленський подав у Верховну Раду законопроєкт № 9432 про застосування англійської мови в Україні. Він передбачає надання англійській мові статусу міжнародної в Україні.

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Нардеп Алєксєєв вийшов з-під варти під заставу в 2,2 млн грн

     • 550644 переглядiв

    В Одесі аварійне відключення світла

     • 1850680 переглядiв

    Авто перекинулось на дах: на Київщині сталася потрійна ДТП

     • 547623 переглядiв