ukenru
zakhopleni-moryaki-potribni-rosiyi-dlya-tekhnologichnoyi-gri-klimkin

Захоплені моряки потрібні Росії для "технологічної гри" – Клімкін

 • 7472 переглядiв

КИЇВ. 8 січня. УНН. Росія, ймовірно, використовуватиме питання звільнення українських моряків, захоплених біля Керченської протоки російськими силовиками, для "технологічної гри" на тлі майбутніх виборів в Україні. Про це Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив в ефірі програми "Сніданок з 1+1" 8 січня, передає кореспондент УНН.

"Всім прекрасно зрозуміло, що спочатку буде суд – так буде грати Росія", – сказав Клімкін, відповідаючи на запитання про долю захоплених біля Керченської протоки українських моряків.

"Росія буде грати на вибори, і всі наші друзі і партнери, які розмовляли і з російським президентом, і з усіма, кажуть: у нас дуже чітке почуття всередині, що вони будуть грати на вибори. Тобто, це не означає, що вони не можуть бути звільнені до виборів, але те, що буде гра технологічна на вибори – або на президентські, або на парламентські, і це стосується не тільки моряків, це стосується інших політичних в'язнів – це сто відсотків", – сказав Міністр.

Відповідаючи на запитання ведучого, чи означає це, що до виборів нікого з українців не вдасться звільнити з російських в'язниць, міністр сказав, що все ж сподівається на їхнє звільнення.

"Я дуже сподіваюсь. Ми на це працюємо, намагаємося допомогти", – заявив Клімкін.

На питання про те, чи встановлений українськими дипломатами на сьогоднішній день контакт з російською стороною, Клімкін заявив, що має "контакти з усіма – і офіційні, і неофіційні".

Як повідомляв УНН, на початку року президент Франції Еммануель Макрон під час телефонної розмови з російським лідером Володимиром Путіним закликав дотримуватись режиму припинення вогню на Донбасі та звільнити захоплених українських моряків.

Нагадаємо, 25 листопада прикордонні кораблі ФСБ РФ обстріляли та захопили три судна Військово-морських сил ЗС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" і рейдового буксира "Яни Капу", які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в Чорному морі в порт Маріуполя в Азовському морі.

Затримані українські кораблі були доставлені в окуповану Керч. У полон було взято 24 людини – військові моряки та співробітники СБУ. 24 українських моряків заарештували в Криму 27 і 28 листопада на два місяці.

Українські Національні Новини

Політика