ukenru
zakhist-ukrayinskikh-viyskovopolonenikh-moryakiv-podav-apelyatsiyu

Захист українських військовополонених моряків подав апеляцію

 • 7527 переглядiв

КИЇВ. 22 квітня. УНН. Захист військовополонених українських моряків подав апеляційні скарги на постанови Лефортовського районного суду міста Москви про продовження строків тримання під вартою відносно військовополонених. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив адвокат Микола Полозов, передає УНН.

"Адвокати оскаржили незаконні постанови суду першої інстанції, вказавши, що захоплені російською владою військові моряки є військовополоненими і знаходяться під захистом III Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року "Про поводження з військовополоненими" і не повинні міститися в СІЗО, так як це є триваючим конвенціональним порушенням з боку російської влади", - написав Полозов.

Він додав, що в скаргах адвокати вказали, що російський суд не дав належної оцінки поданим захистом резолюції ПАРЄ, згідно з якою у відношенні моряків повинні застосовуватися норми міжнародного гуманітарного права, включаючи Женевські конвенції, а також Доповіді Управління Верховного Комісара ООН з прав людини, відповідно з яким моряки наділені статусом військовополонених до тих пір, поки компетентний суд не прийме іншого рішення.

"Захист оскаржила відмову суду передати справи на розгляд до військового суду, як того вимагає III Женевська конвенція", - додав адвокат.

Також захист вказала, що російський суд не взяв до уваги обставини імунітету військових моряків.

"Очікується, що апеляційна інстанція - Московський міський суд призначить дати розгляду апеляційних скарг і проведе судові засідання в травні", - повідомив Полозов.

Всі скарги подані у встановлений законом термін.

Як повідомляв УНН, адвокат Микола Полозов на своїй сторінці в Facebook повідомив, що подав скаргу на продовження терміну варти військовополоненому Денису Гриценку.

Лефортовський райсуд Москви продовжив термін утримання під вартою до кінця липня всім 24 військовополоненим морякам.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року прикордонні кораблі ФСБ РФ обстріляли і захопили три судна Військово-морських сил ЗС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" і рейдового буксира "Яни Капу", які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в Чорному морі в порт Маріуполь в Азовському морі.

Після цього 24 українських моряків заарештували в Криму, потім їх перемістили в російські СІЗО в Москві.

Українські Національні Новини

Політика