ukenru
zabudovniki-prognozuyut-zrostannya-tsin-na-zhitlo-do-kintsya-roku-do-5

Забудовники прогнозують зростання цін на житло до кінця року до 5%

 • 4776 переглядiв

КИЇВ. 17 жовтня. УНН. До кінця року ціна квадратного метра може вирости ще на 4-5%. Про це заявили забудовники виданню КіевVласть, повідомляє УНН.

"На думку опитаних KV забудовників, до кінця року ціна квадратного метра може вирости ще на 4-5%", - пише видання.

У той же час прогнозується зростання якісної пропозиції новобудов і більш комфортні умови покупки - забудовнику буде вигідно знизити "поріг" входу для покупця (інвестора). Тобто, знизити відсоток мінімального першого внеску, зробити умови розстрочки більш прийнятними, а ціноутворення лояльним, і при цьому швидко будувати і швидко продавати.

"На первинному ринку житла вартість новобудов виросте однозначно, і вже найближчим часом. Адже за підсумками минулого року собівартість будівництва зросла на 30%, а з початку цього року - майже на 15% подорожчали будівельно-монтажні роботи. Продовжують зростати також вартість землі, прокладки та підключення до мереж, проектні та супутні їм роботи, будівельні матеріали і зарплата будівельникам. Будівельні спеціальності зараз, завдяки "прорубаному вікну в Європу", затребувані, як ніколи.

Крім факторів, що впливають на зростання собівартості будівництва, на підвищенні цін на первинному ринку житла позначаються традиційне осіннє збільшення попиту і, відповідно, цін на житло. Уже в листопаді вартість реалізації деяких об'єктів ПрАТ "ХК "Київміськбуд" виросте не менше, ніж на 3%", - заявила директор Департаменту продажів і маркетингу ПАТ "ХК "Київміськбуд" Тетяна Маркова.

Українські Національні Новини

Економіка