za-kordon-za-8-tysiach-na-ternopilshchyni-vykryly-cherhovu-skhemu-vtechi-ukhyliantiv-z-ukrainy

За кордон за 8 тисяч: на Тернопільщині викрили чергову схему втечі ухилянтів з України

 • 18087 переглядiв

Українська поліція в Тернопільській області викрила незаконну операцію з переправлення чоловіків призовного віку з країни.

На Тернопільщині правоохоронці ще одну "схему" незаконного переправлення чоловіків призовного віку за кордон. Про це повідомляє Національна поліція України, передає УНН.

Деталі

У Тернопільській області 48-річний киянин разом спільниками серед місцевих та мешканцями Львівської області займався переправленням за кордон чоловіків призовного віку.  За попередньою інформацією, послугами "перевезення" встигли скористатися щонайменше 20 осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Буковині "заробляли" на ухилянтах понад 100 тисяч доларів на місяць

У поліції з’ясували, що для реалізації свого злочинного задуму фігурант відкрив підприємство, що займалось наданням послуг пасажирських та вантажних перевезень. Це давало йому можливість вносити необхідні дані ухилянтів до інформаційної системи для безперешкодного виїзду до країн Європи. 

Для уникнення викриття зловмисник кожні два тижні здійснював перереєстрацію транспортного засобу для заміни номерних знаків 

- пояснили правоохоронці.

Зазначається, що для налагодження функціонування схеми організатор залучив до протиправної діяльності ще кількох спільників, кожен з яких відповідав за свій напрям роботи: пошук охочих уникнути мобілізації та незаконно виїхати за межі України, організація виїзду ухилянтів, здійснення юридичного та бухгалтерського супроводу.

Свої "послуги" організатор угруповання оцінював у 8000 доларів США, які потім розподіляв між співучасниками злочинної діяльності.

21 листопада у ході проведення спецоперації правоохоронці за силової підтримки спецпризначенців "КОРД" та роти поліції особливого призначення затримали організатора під час отримання другого траншу - 4000 доларів США. Раніше поліцейські задокументували факт одержання ним ще 4000 американських доларів. Його та ще одного фігуранта затримано в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України

- резюмували у Нацполіції.

Доповнення

Затриманим повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України. Вирішується питання про обрання запобіжних заходів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від початку повномасштабної війни з України виїхали за кордон близько 20 тис. ухильників - BBC

Процесуальне керівництво у провадженнях здійснює Тернопільська обласна прокуратура. Заходи проводилися спільно зі співробітниками обласного управління Служби безпеки України.

Нагадаємо

Служба безпеки України викрила ще три схеми ухилення від мобілізації чоловіків у Черкасах, Одесі та Львові. Серед затриманих - колишній страховий агент, який продавав "медичні довідки" для ухилення від призову. 

Володимир Омельченко

Кримінал та НП

    Популярні

    Новини по темі

    Вибухи пролунали в Херсоні - ЗМІ

     • 21157 переглядiв

    Загинув командир катера рф в окупованому Криму - росЗМІ

     • 26611 переглядiв