ukenru
z-pochatku-roku-90-radyanskikh-gostiv-vtratili-chinnist-v-ukrayini

З початку року 90% радянських ГОСТів втратили чинність в Україні

 • 10430 переглядiв

КИЇВ. 22 січня. УНН. З 1 січня 2019 року 90% радянських стандартів, так званих ГОСТів, втратили чинність в Україні. Про це повідомила прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі, передає УНН.

"Мінекономрозвитку нагадує, що з 1 січня 2019 року переважна більшість технічних стандартів Радянського Союзу - ГОСТів, розроблених до 1992 року (90% - ред.), - втратили чинність в Україні", - повідомили у Міністерстві.

Як пояснили у Мінекономрозвитку, згідно із програмою уряду, у 2015 році були видані відповідні накази про скасування ГОСТів із втратою чинності протягом 2016-2018 років та з повною відмовою від них, починаючи з 1 січня 2019 року. Всього мали бути скасовані 12 090 радянських ГОСТів. Втім, як пояснили у Міністерстві, після консультацій Національний орган стандартизації ухвалив низку наказів, згідно з якими 1173 радянські ГОСТи залишаються чинними станом на 1 січня 2019 року.

"Такі ГОСТи діятимуть до 1 січня 2022 року. Зокрема, це стандарти, на заміну яких наразі проводиться або передбачається проведення розробки проектів відповідних національних стандартів; стандарти, посилання на які є в нормативно-правових актах; стандарти Єдиної системи конструкторської документації; стандарти розроблені свого часу на основі міжнародних стандартів, версії яких є актуальними в наш час", – зазначили у Мінекономрозвитку.

Нагадаємо, раніше експерти висловлювали думку, що скасування обов'язкового застосування державних стандартів якості товарів і продуктів - черговий крок до знищення системи захисту прав споживачів.

Українські Національні Новини

Економіка