yuryst-protsedury-narakhuvannia-vidsotkiv-bankom-u-yakoho-vidizvana-litsenziia-nezakonna

Юрист: процедури нарахування відсотків банком, у якого відізвана ліцензія, незаконна

 • 139640 переглядiв

Банк, який перебуває в процесі ліквідації, і ліцензію якого на надання банківських послуг було відізвано не може нараховувати відсотки за кредитом чи депозитом

Банк, який перебуває в процесі ліквідації, і ліцензію якого на надання банківських послуг було відізвано не може нараховувати відсотки за кредитом чи депозитом – це незаконно. Таку позицію у коментарі УНН висловив партнер-керівник Юридичної компанії "Касьяненко і партнери" Дмитро Касьяненко.

Деталі 

"Якщо банк в процесі ліквідації, а він продовжує нараховувати відсотки – то можна буде в судовому порядку говорити про зупинення нарахувань відсотків. Якщо відізвана ліцензія у банку, а банк який ліквідується – він не може надавати такі послуги – а тому і нарахування процентів після введення ліквідаційної процедури вже може бути незаконною. Вона і є незаконною, якщо ліцензія відізвана",  - пояснив юрист, коментуючи ситуацію коли після початку процедури ліквідації банку, його клієнтам продовжують нараховувати відсотки за кредитом, тоді як за депозитами – відсотки не нараховуються.

Така ситуація, як розповідав УНН, призводить до ускладнень, адже підприємства доволі часто беруть кредит під заставу депозиту – і відсотки за кредитом гасять відсотками отриманими з депозиту. Водночас, коли банк ліквідується, то підприємства опиняються в ситуації, коли їм доводиться гасити відсоток за кредитом не маючи прибутку з депозиту , адже за законом на депозит відсотки вже не нараховуються.

В саме таких умовах опинилися кілька підприємств, які брали кредит під заставу депозиту в банку "Конкорд", і з початком процедури ліквідації банку, продовжують платити відсотки за кредитом. Підприємства неодноразово зверталися до Фонду гарантування вкладів з тим аби реструктуризувати відсотки за кредитом або ж стягнути депозит для погашення кредиту. Однак ситуація залишається не вирішеною з 1 серпня, коли НБУ оголосив про ліквідацію банку "Конкорд" та відзив ліцензії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Формальні відписки та відмовки: Фонд гарантування бездіє у ситуації з підприємства-позичальниками банку "Конкорд"? 

Як пояснюють юристи, Фонд гарантування вкладів має всі законні підстави вирішити цю ситуацію. А підприємства, які опинилися в скрутній ситуації, мають законні підстави вимагати її вирішення. Зокрема, як вказує Дмитро Касьяненко, в законодавстві передбачене поняття – прострочення кредитора, яке настає коли кредитор не виконує умов кредитного договору та договору застави.

"В такому разі 613 стаття Цивільного кодексу дозволяє боржнику – позичальнику за кредитними коштами – звільнитися від сплати процентів, штрафних санкцій, неустойки, пені і тіла кредиту. Тому що напряму залежить виконання умов договору застави по депозиту від виконання умов кредитного договору. В даному випадку в договорі про заставу чітко написано, що депозитні кошти забезпечують виконання умов кредитного договору. Відтак, необхідно зафіксувати відносини між позичальником і боржником у вигляді направлення письмового звернення в банк з проханням виконати умови договору по депозиту", - вважає юрист.

Крім того, юристи зауважують, що в цій ситуації Фонд повинен не продовжувати нараховувати відсотки, а не зволікаючи, у стислі строки, ухвалите відповідне рішення та провести звернення стягнення на депозит (заставу) в рахунок погашення боргу.  

Лілія Подоляк

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    На трасі під Полтавою перекинулася фура: рух ускладнено

     • 7481 переглядiв

    Колишня перша леді США Розалін Картер померла у віці 96 років

     • 2929 переглядiв

    Трагічна ДТП у Чернівцях: загинуло троє молодих людей

     • 3693 переглядiв