ukenru
yovanovich-zayavila-kongresu-scho-vidchuvala-sebe-pid-zagrozoyu-cherez-trampa

Йованович заявила Конгресу, що відчувала себе під загрозою через Трампа

 • 11879 переглядiв

КИЇВ. 5 листопада. УНН. Колишній посол США в Україні Марі Йованович під час свідчень перед комітетом в Конгресі США заявила, що вона себе під загрозою через позицію президента США Дональда Трамп щодо неї. Про це свідчить стенограма її показань, опублікована в понеділок, передає УНН з посиланням на Politico.

Так, Йованович заявила, що особи, чиї цілі та інтереси не відповідають цілям і інтересам США, а мотивовані політикою, намагалися очорнити її та організували її відсторонення від посади посла в Україні. Вона заявила, чо відчула особисту загрозу після слів Трампа, адресованих Президенту Володимиру Зеленському під час телефонної розмови 25 липня про те, що вона "має пройти через деякі речі".

"Я була шокована. Я маю на увазі, я була дуже здивована, що президент Трамп - по-перше, що мене неодноразово будуть згадувати в телефонній розмові з президентом, а по-друге, що президент буде говорити про мене чи будь-кого потім таким чином з іноземним колегою", - сказала Йованович, яку в травні відкликали з України.

Колишній посол повідомила, що не знає, що Трамп мав на увазі, додавши: "Я була дуже стурбована, я все ще є такою".

За її словами, вона сказала заступнику держсекретаря Джону Саллівану, що це "небезпечний прецедент", що "приватні інтереси і люди, яким не подобається той чи інший американський посол, можуть об'єднатися, щоб знайти когось, хто більше підходить для їхніх інтересів".

Ще один ключовий свідок розслідування в межах процедури імпічменту, колишній старший радник Держдепартаменту Майкл Маккінлі, описав ослаблення морального духу в департаменті, коли державний секретар Майк Помпео і інші високопоставлені чиновники відмовилися захищати Йованович від політично мотивованих нападів.

Йованович і Маккінлі описали зростаючу стурбованість тим, що зовнішня політика США зазнала негативного впливу таких осіб, як Джуліані, які намагалися зміцнити внутрішньополітичне становище Трампа.

"Я був стурбований тим, що до іноземних урядів звертаються за негативною інформацією про політичних опонентів", - сказав слідчим Маккінлі, який пішов у відставку почасти тому, що Держдепартамент не став робити заяви в підтримку Йованович.

"Я був переконаний, що це також вчинить серйозний вплив на моральний дух дипломатичної служби і цілісність нашої роботи за кордоном", - додав Маккінлі.

Як повідомляв УНН, 4 листопада слідчі у справі про імпічмент Палати представників вперше надали свідчення, оприлюднивши стенограми з закритих слухань колишнього посла США в Україні Марі Йованович і колишнього старшого радника держсекретаря США Майка Помпео Майкла Маккінлі.

Українські Національні Новини

Політика