ukenru
yokhannis-peremig-u-pershomu-turi-viboriv-u-rumuniyi

Йоханніс переміг у першому турі виборів у Румунії

 • 11309 переглядiв

КИЇВ. 11 листопада. УНН. У Румунії лідер Націонал-ліберальної партії і одночасно чинний президент країни Клаус Йоханніс став переможцем 1-го туру виборів. За попередніми даними, за нього проголосували 39% виборців, повідомляє УНН з посиланням на euronews.

Лідеру Соціал-демократичної партії Віоріцы Денчіле свої симпатії продемонстрували 22,5% громадян.

Йоханніс, виступаючи перед своїми прихильниками, закликав голосувати, як він підкреслив, "щоб захистити владу закону".

"Війна проти Націонал-ліберальної партії аж ніяк не завершена. На нас чекає ще один бій, він відбудеться через два тижні. Я закликаю тих, хто брав участь в протестах, приєднається до нас, щоб захистити правову державу. Голосуйте, голосуйте, дорогі румунки та румуни, за нормальну цивілізовану країну!" - зазначив він.

Рівно тиждень тому румунський парламент більшістю голосів схвалив програму нового уряду. Міністри, що входять до його складу, в більшості своїй - однопартійці нинішнього президента країни, але за кабінетом немає значної депутатської більшості. Ця ситуація - один із наслідків триваючої політичної кризи в Румунії, відзначає видання.

Очільниця попереднього кабінету міністрів Віоріка Денчіле, яка прийшла на цьому етапі до фінішу другою, пішла у відставку після винесення їй вотуму недовіри. Вона підкреслила, що "задоволена проміжними результатами голосування, бачачи, що є потужна підтримка в регіонах, і що кампанія проти Соціал-демократичної партії зазнала невдачі, оскільки в результаті ми пройшли до другого туру".

Політика Клауса Йоханніса щодо реформ, особливо в сфері юстиції, підтримувалася ЄС. Дії ж лідера Соціал-демократичної партії викликали критику Брюсселя.

Офіційні результати першого туру президентських виборів в Румунії будуть оголошені Центральним виборчим бюро країни в понеділок. 2-ий тур відбудеться через два тижні.

Нагадаємо, 10 листопада в Румунії пройшов перший тур президентських виборів.

Українські Національні Новини

Новини Світу