ukenru
yevrostat-vidzvituvav-pro-dotatsiyi-agrariyam

Євростат відзвітував про дотації аграріям

 • 11198 переглядiв

КИЇВ. 2 лютий. УНН. У 2016 році дотації на аграрне виробництво в 28 країнах ЄС в цілому склали 52,6 млрд євро, передає УНН з посиланням на звіт Євростату.

Великі суми дотації традиційно надавалися тим державам-членам ЄС, які мають найвищий рівень виробництва. Йдеться про Францію (8,2 млрд євро), Німеччину (6,7 млрд євро), Іспанію (5,8 млрд євро) і Італію (5,1 млрд євро). Найближчий сусід України - Польща отримала дотацію в розмірі 3,8 млрд євро, що майже в двадцять разів більше ніж Україна в 2017 році.

Нагадаємо, в Україні дотації з'явилися в 2017 році за рекомендацією МВФ. До цього діяв спецрежим оподаткування агросектору. Слідуючи рекомендаціям, дотації розподіляли між найбільшими платниками податків за принципом хто більше платить в казну, той більше отримує компенсацій. У минулому році половину дотацій на тваринників отримали "Миронівський хлібопродукт" і "Укрлендфармінг".

Цього року влада планує змінити систему розподілу, перенаправивши гроші на часткову компенсацію будівництва птахофабрик і фермерських господарств. Згідно з проектом постанови Кабміну, яке нещодавно з'явилося в ЗМІ, за утримання однієї корови пропонується давати дотацію в розмірі 1500 грн, однієї курки - 350 грн. Крім того уряд має намір компенсувати агараріям 25% капітальних витрат на будівництво і 25% тіла кредитів, а також часткове відшкодування при покупці племінних корів і модернізації доїльних залів.

Експерти в цілому підтримують зазначений проект постанови Кабміну, але з двома застереженнями. Вони переконані, що суми дотацій повинні бути підвищені до рівня європейських країн, а їх левова частка повинна призначатися високоприбутковим компаніям.

"Найбільші дотації отримують найбільші підприємства агропромислового комплексу. І це цілком відповідає вимозі МВФ і його рекомендацій. Дотації були введені в 2017 році і логіка їх зрозуміла: хто більше виробляє, хто більше платить податків, той і відповідно отримує більший об'єм дотацій. Це спрямоване насамперед на виведення ринку з тіні. Якщо агрокомпанія працює прозоро, вона і отримує дотації.

Але як я вже говорив, той розмір дотацій, який сьогодні виділяється в Україні не можна порівнювати з дотаціями країн ЄС. Досить логічно, що є і ряд незадоволених фермерів. Але ніхто їм не заважає платити податки і отримувати відповідні дотації. Принцип "плати-бери" - це виправдана політика державної підтримки тих компаній, які є прибутковими, генерують додану вартість, відправляють на експорт, привозять валютну виручку в країну і фінансують економіку. А таких компаній не так вже й багато, це "МХП" Косюка і "Уклендфармінг" Бахматюка, якщо говорити про агросекторі", - розповів в ефірі News One експерт Сергій Биков.

Українські Національні Новини

Політика