ukenru
yevrosoyuz-zapustiv-platizhniy-instrument-dlya-finansovikh-operatsiy-z-iranom

Євросоюз запустив платіжний інструмент для фінансових операцій з Іраном

 • 10878 переглядiв

КИЇВ. 29 червня. УНН. Нова платіжна система INSTEX, розроблена Францією, Німеччиною і Великобританією і призначена для недоларових операцій з Іраном, розпочала роботу. Про це йдеться в заяві зовнішньополітичної служби Європейського союзу, передає УНН.

Так, повідомляється, що напередодні, 28 червня в Відні відбулося засідання Об'єднаної комісії з Спільному всеосяжного плану дій (СВПД) щодо ядерної програми Ірану, на якому були підведені підсумки та обговорені останні події.

Учасники нагадали про важливість подальшого повного і ефективного здійснення угоди всіма сторонами. Вони також підвели підсумки відповідних зусиль, спрямованих на пом'якшення негативного впливу виведення США і нововведених санкцій США, дії, про які вони неодноразово висловлювали глибоке співчуття.

Франція, Німеччина і Великобританія повідомили учасникам, що INSTEX (Instrument in Support of Trade Exchanges) - інструмент підтримки торгових обмінів, створений в січні 2019 року з метою забезпечення недоларових торгівлі з Іраном - запущений і доступний для всіх держав-членів ЄС і що перші транзакції обробляються.

Продовжиться додаткове співпрацю з іранською відповідною організацією (STFI).

Країни також підтвердили, що деякі держави-члени ЄС знаходяться в процесі приєднання до INSTEX як акціонери. Вони працюють над тим, щоб відкрити INSTEX для економічних операторів з третіх країн.

Нагадаємо, раніше представники п'яти країн-учасниць ядерної угоди з Іраном - Великобританії, Німеччини, Франції, Китаю та Росії - на щоквартальній зустрічі з іранськими представниками у Відні попередили Тегеран про необхідність дотримуватися умов цієї угоди.

Українські Національні Новини

Економіка