yevropeiski-futbolni-kluby-porushyly-sanktsii-zdiisnyvshy-ponad-30-transferiv-z-rosiiskymy-komandamy

Європейські футбольні клуби порушили санкції, здійснивши понад 30 трансферів з російськими командами

 • 36672 переглядiв

Незважаючи на російську агресію в Україні та санкції проти рф, десятки європейських футбольних клубів здійснили трансферні угоди щодо гравців із російськими командами. Зокрема такі клуби, як Реал Сосьєдад, ПСВ, Олімпік та Зальцбург купували та продавали гравців, які належать футбольним клубам, що перебувають у руках олігархів або банків, близьких до кремля.

Про це пише УНН із посиланням на El País.

Деталі

Згідно з інформацією видання, яке посилається на міжнародне журналістське розслідування, координоване голландським ЗМІ Follow the Moneyand, 18 гравців приїхали до Європи в обмін на загальну суму 66 мільйонів євро, виплачену клубам, на які діють обмеження, або надіслані на європейські банківські рахунки, пов’язані з ними або їхніми власниками: в обох випадках ці операції заборонені Європейською комісією та держав-членів. Загалом, не менш ніж 28 команд здійснили 30 трансферів з російськими клубами, попри те, що санкції забороняють вести справи з людьми та компаніями, наближеними до кремлівського очільника путіна або вносити більше 100 000 євро на користь будь-якої російської особи.

Зазначається, що ці 30 трансферних кроків представляють переважну більшість з усіх тих, що відбулися між європейськими та російськими клубами з початку війни, - тобто 45, у яких, як пише El País, брали участь 39 команд зі Старого Континенту. Гравці, на загальну суму 300 мільйонів євро, переїхали до росії та з неї, після агресивного вторгнення кремля в Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: FT: ЄС надасть країнам-членам повноваження блокувати імпорт російського газу

Розлідування, в якому ексклюзивно для Іспанії приймали участь тринадцять ЗМІ, зокрема Le Monde, Die Standard і EL PAÍS, виявляє публічні дані про трансферний ринок, власників та менеджерів російських команд. Ці данні порівнюються з санкційними списками Європи, США та Великої Британії. Висновки розслідування були обговоренні з десятками експертів, футбольними федераціями та асоціаціями, а також з Європейською комісією.

Цікаво, що серед перелічених трансферів виявлені угоди з клубами, що перебувають в руках державних банків, нафтових компаній, мільйонерів Forbes або навіть керівника Чечні Рамзана Кадирова. Низка європейських клубів, таких як: Олімпік Ліон, Ред Булл Зальцбург, Реал Сосьєдад, Кадіс, Альмерія та Ельче, у рамках цих контактів, в порушення правил ЄС, купували футболістів .  

Ці клуби, можливо, порушили санкції: якщо команда належить олігарху або суб’єкту, що потрапив під санкції, це легко можна вважати порушенням

- резюмує директор Центру глобальної економіки та геополітики ESADE Анхель Саз-Карранза.

З ним погоджується юрист і експерт з російських санкцій, Хелен Овер де Лінден, вказуючи, що подібні перекази заборонені положеннями про санкції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За допомогу рф у війні проти України: ЄС запровадив санкції проти іранських виробників безпілотників

30 випадків, що вказані вище, є проблемними трансферами в обох напрямках. Якщо гравця купують у команди, яка підпадає під санкції, - це було в практиці іспанських "Реал Сосьєдад" та "Ельче", - сама оплата буде заборонена. Навіть якщо власників російської команди немає в міжнародних списках, європейське правило про депозити практично унеможливлює здійснення виплати та забороняє передавати російським особам на банківський рахунок більше 100 000 євро.

Проблема з продажем гравця в команду, власники якої знаходяться в європейських або північноамериканських списках (як у випадках, до яких мали відношення іспанські клуби "Альмерія" і "Кадіс"), полягає в тому, що його активи, коли він залишає росію, повинні бути заморожені, пише видання.

Також у публікації, вказується, що жоден з іспанських клубів, які здійснювали трансфер гравців з росією, не звертався до Міністерства економіки, яке відповідає за регулювання санкцій в Іспанії, при тому, що клуби самі несуть відповідальність.

Це відповідальність усіх людей за дотримання зобов’язань, що випливають з європейських правил, а також шукати допомоги для їх дотримання

- коментує Міністерство у відповідь на запитання журналістів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Італія, Франція та Німеччина виступають за спеціальні санкції проти ХАМАС

Доповнення

Європейська Комісія стверджує, що прямі виплати компаніям, які залежать від санкційної особи, заборонені.

Будь-яка організація ЄС, включаючи футбольні клуби, не може надавати кошти або економічні ресурси іншим організаціям, якими володіє або контролює санкційна особа

- каже речник Комісії.

Але не платити за гравця також неможливо: згідно з правилами УЄФА, вищого органу європейського футболу, професійні команди не мають бути зобов’язані одна одній. У квітні 2022 року УЄФА надіслав листа решті федерацій, щоб допомогти їм подолати перешкоду з російськими клубами: команда має довести, що вона зробила все можливе, щоб заплатити, і, як підстраховку, вона може передати трансфер в руки національної футбольної асоціації.

Цей вибір, наданий УЄФА клубам, також може бути проблемою, оскільки російська фізична чи юридична особа не може мати на європейському рахунку більше 100 тис. євро, згідно з постановою про санкції.

Таким чином, з 18 проаналізованих у розслідуванні трансферів, що стосувалися купівлі футболістів у російські клуби з європейських команд, жоден не описує, як здійснювалася оплата. Єдиним винятком є ПСВ Ейндговен, який пояснив, що виконував вказівки УЄФА. Оскільки не платити не є варіантом, їм довелося якимось чином перерахувати гроші в касу російського клубу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безвідповідальне рішення: Україна засуджує МОК за допуск російських та білоруських спортсменів до Олімпіади-2024

Ігор Тележніков

Спорт

    Популярні

    Новини по темі

    monobank зазнав масованої DDoS-атаки - Гороховський

     • 34295 переглядiв