ukenru
yevroparlament-ukhvaliv-rezolyutsiyu-schodo-bilorusi-zgadali-pro-viynu-v-ukrayini-i-sanktsiyi

Європарламент ухвалив резолюцію щодо білорусі: згадали про війну в Україні і санкції

 • 872783 переглядiв

КИЇВ. 15 березня. УНН. Європарламент сьогодні ухвалив резолюцію щодо білорусі, де заявив, що білоруський режим має припинити придушення інакодумців, а Євросоюзу необхідно розширити санкції проти мінська, як і підготувати судові справи проти білоруських чиновників, причетних до порушень прав людини, пише УНН.

Деталі

Зокрема, у резолюції була згадка про співучасть білорусі в агресії рф проти України.

"Закликаючи до звільнення та виплати компенсацій усім несправедливо ув'язненим, парламент знову заявляє про своє рішуче засудження участі білорусі у війні росії проти України. Посилаючись на білоруський режим як на співучасника російського державного спонсорства тероризму, євродепутати висловили розчарування тим, що країна не була включена до нещодавнього 10-го пакету санкцій ЄС проти росії. Вони хочуть жорстких обмежувальних заходів щодо мінська, що включають, зокрема, включення калійної галузі до санкційного списку ЄС, оскільки вона є основним джерелом доходів білоруського режиму", - зазначається у повідомленні Європарламенту за підсумками голосування.

Депутати Європарламенту закликають ЄС та його держави-члени розширити та посилити санкції ЄС проти білорусі, а також включити до них усіх, хто причетний до репресій режиму, включаючи суддів, прокурорів, співробітників правоохоронних органів, в'язниць та виправних колоній, та забезпечити належне виконання обмежувальних заходів. Вони також засуджують інтенсивні утиски та переслідування білоруських профспілок з боку режиму, а також репресії проти національних меншин шляхом закриття шкіл та знищення спадщини.

У резолюції також засуджуються систематичні репресії білоруського режиму, що продовжуються, проти жителів країни та інакодумців, у тому числі за допомогою політично мотивованих і закритих показових судових процесів, які депутати Європарламенту називають серйозними порушеннями прав людини. Європарламент рішуче засуджує нещодавній вирок до тривалих термінів ув'язнення журналісту Анджею Почобуту та лауреату Нобелівської премії миру Алесю Біляцькому, а також низці інших осіб. Ці вироки свідчать про спроби режиму придушити будь-яку громадянську активність на захист прав людини та всі незалежні ЗМІ у країні, вказують євродепутати.

Депутати Європарламенту також засуджують тривалі тюремні терміни, заочно винесені лідеру білоруської опозиції Світлані Тіхановській, що знаходиться у вигнанні, та іншим діячам Координаційної ради країни, органу, який працював над сприянням демократичній передачі влади в білорусі після фальсифікованих президентських виборів.

У резолюції також наголошується на необхідності всебічного розслідування злочинів, скоєних режимом лукашенка проти народу білорусі, і міститься заклик до країн ЄС активно застосовувати принцип універсальної юрисдикції та готувати судові справи проти білоруських чиновників.

При цьому журналіст Радіо Свобода Рікард Йозвяк у Twitter додав, щоу резолюції щодо білорусі, яка не має обов'язкової сили, Європарламент "висловлює жаль з приводу недавнього візиту до мінська міністра закордонних справ Угорщини Сійярто і засуджує МОК за дозвіл білоруським спортсменам брати участь у кваліфікації до Олімпійських ігор - 2024 під нейтральним прапором".

Нагадаємо

Європарламент до річниці вторгнення рф ухвалив резолюцію про підтримку України, є згадка про винищувачі.

Українські Національні Новини

Політика