ukenru
yevroparlament-skhvaliv-100-mln-yevro-dopomogi-moldovi

Європарламент схвалив 100 млн. євро допомоги Молдові

 • 9863 переглядiв

КИЇВ. 5 липня. УНН. Європейський парламент підтримав надання Європейським союзом макрофінансової допомоги Молдові на суму у 100 мільйонів євро. Ця допомога має складатися з позики на суму в 60 мільйонів євро і безоплатного ґранту на 40 мільйонів євро і надійти трьома траншами, починаючи з грудня, передає УНН з посиланням на Радіо Свобода.

Ця допомога є кризовим інструментом ЄС, що має на меті допомогти Молдові подолати короткотермінові потреби у фінансування. Вона також має доповнити програму Міжнародного валютного фонду, схвалену в листопаді 2016 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євродепутат закликав допустити на ринок ЄС українські і молдавські продукти, які заборонила Росія

Рішення Європарламенту планували ухвалити ще у травні, але тоді його відклали: кілька політичних груп у Європарламенті висловили занепокоєння щодо становища з засобами інформації і верховенством права і щодо нещодавніх змін до виборчого законодавства в Молдові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна надасть гуманітарну допомогу Молдові

У червні щодо цього досягли компромісу, за яким Кишинів має дотримуватися демократичних норм, зокрема багатопартійної парламентської системи і верховенства права. Допомога буде також обумовлена дотриманням прав людини в Молдові. Європейська комісія буде мати право негайно припинити чи й скасувати надання Молдові будь-якого траншу чи й усієї цієї допомоги, якщо країна не буде виконувати цих вимог.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України вирішив надати Республіці Молдова 10 млн грн гуманітарної допомоги.

Українські Національні Новини

Економіка