yevrodeputaty-vymahaiut-pozbavyty-uhorshchynu-prava-holosu-v-yes-pislia-vizytiv-orbana-do-rf-ta-kytaiu-politico

Євродепутати вимагають позбавити Угорщину права голосу в ЄС після візитів Орбана до рф та Китаю - Politico

 • 17474 переглядiв

Група депутатів Європарламенту вимагала позбавити Угорщину права голосу в ЄС після поїздок прем'єр-міністра Віктора Орбана до росії та Китаю, звинувативши його в тому, що він спотворив свої повноваження і завдав шкоди головуванню в Раді ЄС.

Група членів Європейського парламенту виступила з вимогою позбавити Угорщину права голосу у ЄС після поїздок її прем'єр-міністра Віктор Орбана до росії та Китаю, повідомило Politico, пише УНН.

Деталі

У листі, отриманому Politico, 63 депутати Європарламенту звернулися до президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн, президента Європейської ради Шарля Мішеля та очільниці Європейського парламенту Роберти Мецоли, заявивши, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан "вже завдав значної шкоди, використовуючи та зловживаючи роллю головуючого у Раді (ЄС)".

Угорщина перебрала почергове головування у Раді ЄС від Бельгії 1 липня. З того часу Орбан здійснив самопроголошені "миротворчі місії" до москви та Пекіна, також здійснивши візити до Києва та Вашингтона. 

Орбан "здійснив кілька дипломатичних візитів, зокрема, щоб відвідати путіна в росії та Сі Цзіньпіна в Китаї, під час яких він навмисно спотворив свої повноваження", написали єврозаконодавці та закликали Європарламент відреагувати відповідним чином.

"Для цього потрібні реальні дії, такі як зупинення права голосу Угорщини в Раді (ЄС), оскільки практика показала, що простий словесний засуд цієї ситуації не має жодного ефекту", - додали депутати Європарламенту.

Лист, підтриманий членами Європарламенту з низки країн та парламентських груп, включаючи EPP, Renew, "лівих" (the Left) та "зелених" (the Greens), як зазначає видання, "є останньою спробою засудити Будапешт за його шахрайське головування". Єврокомісія також попросила своїх членів не бути присутніми на неофіційних зустрічах міністрів Угорщини, про що оголосила у понеділок.

Міністри ЄС планують бойкотувати зовнішньополітичний саміт Угорщини - Politico15.07.24, 09:00

Юлія Шрамко

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Армія рф вдарила ракетою Х-59 по Чернігівщині - Генштаб

     • 26377 переглядiв