ukenru
yes-zasudiv-rishennya-serbiyi-provoditi-regulyarni-zovnishnopolitichni-konsultatsiyi-z-rosiyeyu

ЄС засудив рішення Сербії проводити регулярні зовнішньополітичні консультації з росією

 • 96133 переглядiв

КИЇВ. 26 вересня. УНН. ЄС у понеділок засудив рішення Сербії проводити регулярні зовнішньополітичні консультації з росією, заявивши, що цей крок викликає "серйозні питання". Про це УНН пише з посиланням на агенство Reuters.

Раніше

Міністр закордонних справ росії сергій лавров та його сербський колега Нікола Селакович підписали у п'ятницю документ, який отримав назву "план консультацій".

Селакович сказав, що план передбачає консультації щодо двосторонньої та багатосторонньої діяльності. Сербські опозиційні партії розкритикували документ.

Сербія, яка два десятиліття тому зазнала бомбардувань НАТО, але тепер прагне вступити до Європейського союзу, тривалий час намагалася знайти баланс між історично тісними зв'язками з росією та прагненням до економічної та політичної інтеграції із Заходом.

Деталі

Виступаючи перед журналістами у Брюсселі у понеділок, прессекретар виконавчої комісії ЄС Петер Стано зазначив, що новий російсько-сербський консультаційний документ був підписаний лише через кілька днів після того, як Москва оголосила мобілізацію та почала проводити голосування за анексію українських територій.

За словами Стано, угода між Сербією та росією була "дуже очевидною ознакою їхнього наміру зміцнювати свої зв'язки".

"І це викликає серйозні питання", - зазначив політик.

За його словами, ЄС дуже чітко дав зрозуміти країнам, які прагнуть вступу, що відносини з росією за нинішніх обставин не можуть бути звичайними. Сербія оголосила вступ до ЄС своїм стратегічним пріоритетом, що передбачає "погодження з європейською політикою, зокрема щодо зовнішньої політики", додав він.

"Ми ставимося до цього дуже серйозно і стежимо за цим", - сказав Стано.

Додамо

Сербія засудила напад росії на України в ООН, але відмовилася приєднатися до санкцій проти Москви.

Українські Національні Новини

Новини Світу