ukenru
yes-zaklikav-rosiyu-zvilniti-usikh-nezakonno-zatrimanikh-ukrayintsiv-u-rf-i-krimu

ЄС закликав Росію звільнити усіх незаконно затриманих українців у РФ і Криму

 • 8261 переглядiв

КИЇВ. 27 травня. УНН. Європейський Союз очікує негайного звільнення всіх незаконно затриманих та утримуваних під вартою українців у РФ та в незаконно анексованому Криму. Про це йдеться в заяві речниці ЄС Майї Косьянчич, інформує УНН.

“Євросоюз очікує дотримання міжнародних стандартів у сфері прав людини на півострові та негайного звільнення всіх незаконно затриманих громадян України у Росії і на Кримському півострові”, – йдеться у заяві.

Косьянчич нагадала, що 14 травня 2018 року український режисер Олег Сенцов, депортований до східного Сибіру, почав голодування після чотирьох років тюремного ув’язнення. Ще один незаконно затриманий громадянин України Володимир Балух також провів два місяці голодування.

Речниця ЄС наголошує, що Сенцов і Балух виступали проти незаконної анексії та окупації Кримського півострова і були засуджені судами, юрисдикції яких ЄС не визнає. Також Косьянчич згадала про затримання кримських активістів Сервера Мустафаєва й Едема Смаілова 21 травня.

Як повідомляв УНН, Сенцов був засуджений російським судом до 20 років позбавлення волі 25 серпня 2015 року за обвинуваченням у підготовці терактів в Криму. 16 травня 2018 року адвокат Сенцова заявив, що його підзахисний оголосив безстрокове голодування. У такий спосіб Олег Сенцов вимагає звільнити всіх українських політв’язнів, які перебувають у російських тюрмах.

За даними української правозахисної ініціативи LetMyPeopleGo, наразі Росія із політичних мотивів тримає у місцях неволі 64 українців.

Українські Національні Новини

Суспільство