ukenru
yes-vvodit-eksportniy-kontrol-na-tli-nestachi-vaktsin-ukrayinu-vin-poki-obkhodit

ЄС вводить експортний контроль на тлі нестачі вакцин: Україну він поки обходить

 • 14771 переглядiв

КИЇВ. 29 січня. УНН. Європейський Союз вирішив тимчасово посилити правила експорту вакцин від COVID-19 на тлі нестачі вакцин, проте нові заходи поки не торкнуться України та низки інших країн. Про це сказано в документах, опублікованих сьогодні на сайті Європейської комісії, передає УНН.

Цитата

"Виконавчий акт, прийнятий в терміновому порядку і опублікований сьогодні, передбачає отримання дозволів на експорт вакцин від COVID-19 за межі ЄС до кінця березня 2021 року. Ця схема застосовується тільки до експорту компаній, з якими ЄС уклав угоди про попередні закупівлі", - йдеться в повідомленні ЄК.

Відзначається, що ЄС "виключив з цієї схеми поставки вакцини для гуманітарної допомоги або призначені для країн, що підпадають під дію програми COVAX, а також для наших сусідів".

Згідно з документами, експортний контроль не торкнеться, серед інших, Західних Балкан та країн "Східного партнерства", одна з яких - України.

Деталі

Раніше сьогодні стало відомо, що ЄС планує доручити своїм митним органам блокувати експорт вакцин, якщо у них немає попереднього дозволу.

Також варто відзначити, що глава Єврокомісії (ЄК) Урсула фон дер Ляйен в ефірі радіостанції Deutschlandfunk заявила, що ЄК вимагає від AstraZeneca виконати свої зобов'язання з постачання вакцини в Євросоюз при дотриманні прозорості.

Минулого тижня компанія повідомила ЄК, що замість обіцяних 80 млн доз вакцини в першому кварталі зможе поставити лише 31 млн доз через проблеми з виробництвом. У країнах ЄС це викликало обурення, оскільки плани по вакцинації опинилися на межі зриву. Крім того, глава ЄК вказала, що ЄС інвестував багатомільярдні суми в фармацевтичні компанії для розширення їх можливостей з виробництва вакцин.

Доповнення

В даний час в Євросоюзі розгортається скандал, пов'язаний з великим скороченням поставок вакцини американської компанії Pfizer, яка вже сертифікована в ЄС, а також випереджувальним оголошенням компанії AstraZeneca, що її поставки вакцини в ЄС в першому кварталі 2021 року буде скорочено на 60%. Єврокомісія зажадала від компанії пояснень, а також оголосила про намір поставити під контроль будь-які поставки вакцини, виробленої на підприємствах в ЄС, за межі спільноти. Брюссель також вимагає від AstraZeneca "поставок вакцини в повному обсязі, адже пандемія і вмирають люди".

Українські Національні Новини

Політика