yes-vidnovit-dodatkove-finansuvannya-polschi-koli-tusk-obiyme-posadu-premyera-bloomber

ЄС відновить додаткове фінансування Польщі, коли Туск обійме посаду прем’єра – Bloomberg

 • 44293 переглядiв

КИЇВ. 15 листопада. УНН. Польща отримає доступ до додаткового фінансування Європейського Союзу до кінця року, щойно лідер опозиції Дональд Туск обійме посаду прем’єр-міністра країни. Про це повідомляє Bloomberg посилаючись на анонімне джерело, пише УНН.

Цитата

“Звичайно, ми чекаємо на новий уряд, щоб побачити, чи можна передбачити певну кількість реформ, ми оцінимо те, що було зроблено за останні місяці”, — сказав Дідьє Рейндерс, єврокомісар з питань юстиції, журналістам у Брюсселі в середу напередодні наради міністрів внутрішніх справ.

Деталі

Європейська комісія, планує найближчими тижнями схвалити прохання націоналістичного уряду Польщі про виділення частини допомоги у розмірі близько 2,8 мільярда євро (3 мільярди доларів), призначеної для того, щоб відлучити країни-члени від російської енергетики.

Як тільки міністри фінансів ЄС підтвердять рішення комісії на засіданні 8 грудня, Варшава зможе отримати транш. Попередньо його оцінюють у 550 млн євро. Грош нададуть у вигляді попереднього фінансування без будь-яких умов. Про це журналістам Bloomberg повідомило анонімне джерело з числа присутніх на переговорах за зачиненими дверима.

Доступ до коштів буде відкритий через кілька днів після вступу Туска на посаду. Колишній президент Європейської ради здобув перемогу на виборах у Польщі минулого місяця і разом з опозиційними партіями виклав плани щодо усунення від влади націоналістичної партії “Право і справедливість”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна та Єврокомісія будуть сьогодні просити уряд Польщі скасувати рішення про блокування кордону

Туск заявив, що його пріоритетом є відновлення відносин із блоком, який призупинив фінансування через побоювання з приводу руйнування незалежних інститутів у Польщі та верховенства закону. Його уряд чекає важка робота щодо завершення реформ, щоб отримати доступ до фінансування загалом у 60 млрд євро.

Лідер опозиції вирушив до Брюсселя через кілька днів після голосування 15 жовтня, пообіцявши домагатися виділення коштів цього року.

Доповнення

Союзники Туска підписали коаліційний пакт минулого тижня, але новій коаліції доведеться почекати до наступного місяця, щоб прийти до влади. Адже Президент Анджей Дуда призначив прем’єр-міністра Матеуша Моравецького, щоб той зробив першу спробу сформувати уряд. У прем’єр-міністра від “Права та Справедливості” на це буде близько місяця, і це навряд чи можливо без більшості. Якщо Моравецький зазнає невдачі, рішення передадуть парламенту, який вірогідно призначить Туска.

Згідно з парламентською процедурою, переможець виборів може обійняти посаду вже 11 грудня.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Умєров представив нового командувача ССО особовому складу

     • 206391 переглядiв

    Зеленський зідзвонився із Президенткою Словаччини

     • 55479 переглядiв