yes-ta-slovatska-opozytsiia-sturbovani-reformamy-yaki-obitsiani-novym-uriadom-fitso-isnuie-zahroza-verkhovenstvu-prava

ЄС та словацька опозиція стурбовані реформами, які обіцяні новим урядом Фіцо: існує "загроза верховенству права"

 • 37330 переглядiв

Європейська комісія отримала інформацію щодо реформ від уряду нового і суперечливого прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, яка має на меті ліквідувати Спеціальну прокуратуру. Якщо покарання за корупцію будуть скорочені, це також може суттєво вплинути на поточні корупційні справи, які ще розслідуються або перебувають у судовому розгляді

Європейська комісія проінформована про плани уряду нового прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо провести реформу, яка має на меті ліквідувати Спеціальну прокуратуру, змінити Спеціалізований кримінальний суд - відповідні кроки, за словами опозиції, становлять "пряму загрозу" для верховенства права в країні. Європейська прокуратура обіцяє ретельно проаналізувати можливі законодавчі зміни в Словаччині. Про це повідомляє УНН із посиланням на Euractiv.

Деталі

Реформа покарань за корупцію та майнові злочини була однією з ключових обіцянок партії Smer-SD, на якій наголошували представники політичної сили перед парламентськими виборами. Але після перемоги на парламентських виборах, сформований Уряд Фіцо планує ліквідувати Спеціальну прокуратуру, яка здійснює нагляд за гучними корупційними справами попередніх часів та мають відношення до "Smer". Про це зокрема повідомило видання Denník N, до рук якого потрапив витік робочого проекту пропозиції.

Коментуючи плани уряду, опозиція попередила, що вони являють собою "жорстоку атаку" на верховенство права.

Якщо вони схвалять проект поправки, який я бачив, це означатиме пряму загрозу верховенству права в Словаччині

- сказала Луція Плавакова, віце-президент Прогресивної Словаччини.

Європейська прокуратура (EPPO) висловила EURACTIV Словаччини свою стурбованість цими планами, вказуючи, що існує загроза, що анонсовані реформи можуть загрожувати захисту європейських фондів.

Грунтуючись на попередньому аналізі, ми боїмося, що деякі із запропонованих поправок до Кримінального кодексу Словаччини більше не зможуть гарантувати, що злочини проти бюджету ЄС каратимуться в Словаччині ефективними, відповідними та стримуючими кримінальними санкціями

- сказала Тіне Холлевут, речниця Європейської прокуратури.

Наразі в Мін’юсті Словаччини заявляють, що є кілька альтернатив майбутнім реформам, і пропозицію опублікують лише після досягнення консенсусу.

У проекті, який було оприлюднено, Кабмін представляє своє бачення реформи, змінивши не лише Спеціальну прокуратуру, а й Спеціалізований кримінальний суд. Обидві установи займаються найсерйознішими злочинами, включаючи корупцію на високому рівні та серйозні акти насильства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пакет гарантій безпеки ЄС для України включає дев’ять пріоритетів: чого вони стосуються

Окремо вказується, що прем’єр-міністр Роберт Фіцо вже деякий час атакує голову Спеціальної прокуратури Даніеля Ліпшича, при якому офіс курував справу про корупцію проти кандидата від Smer Душана Ковачіка, якого засудили до восьми років ув’язнення, а також справу проти нинішнього депутата від Smer Тібора Гашпара.

Ми зробимо всі необхідні кроки для того, щоб Даніель Ліпшич покинув Офіс спеціального прокурора, оскільки він є людиною, яка не має там жодних справ

- сказав Фіцо, додавши про «законний шлях».

Слід зазначити, що до того як стати вищим спеціальним прокурором, Ліпшич був політичним опонентом Фіцо, обіймаючи посади міністра внутрішніх справ і міністра юстиції.

При Ліпшиці офіс курував справу про корупцію проти кандидата від Smer Душана Ковачіка, якого засудили до восьми років ув’язнення, а також справу проти нинішнього депутата від Smer Тібора Гашпара.

Доповнення

Тим часом, Офіс Європейської прокуратури попередив, що "дуже ретельно проаналізує можливі законодавчі зміни в Словаччині в контексті їх потенційного впливу на роботу ЄОКЗР".

Європейський Союз вимагає стримуючих санкцій за шахрайство з європейськими фондами. Інакше з 2020 року Єврокомісія запровадила превентивний інструмент для захисту європейських коштів, який називається механізмом обумовленості та дозволяє призупиняти європейські фонди держави, яка недостатньо запобігає шахрайству або погано його розслідує. Механізм також стосується грошей із плану відновлення і вже застосований, наприклад, до сусідньої Угорщини

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Держприкордонслужбі не виключають, що блокування словацького кордону може знову поновитися

Ігор Тележніков

Політика

    Популярні

    Новини по темі