ukenru
yes-mozhe-popovniti-fond-dlya-zakupivli-zbroyi-ukrayinoyu-na-3-5-mlrd-yevro-chinovnik

ЄС може поповнити фонд для закупівлі зброї Україною на 3,5 млрд євро – чиновник

 • 755046 переглядiв

КИЇВ. 10 березня. УНН. Європейський Союз може незабаром збільшити фонд, який використовується для закупівлі зброї для України, на 3,5 мільярда євро, заявив у п'ятницю високопосадовець ЄС. Про це пише Reuters, інформує УНН.

Деталі

Згідно з планом, складеним главою зовнішньополітичного відомства Жозепом Боррелем, країни ЄС отримають фінансові стимули у розмірі 1 млрд євро (1,06 млрд доларів) для надсилання більшої кількості своїх артилерійських снарядів Києву, а ще 1 млрд євро підуть на спільні закупівлі нових снарядів.

"Якщо буде укладено угоду щодо цього пакету на 2 мільярди євро, ресурси EPF будуть вичерпані", - сказав представник ЄС, маючи на увазі Європейський фонд миру, який використовувався для фінансування озброєння Києва.

"Держави-члени повинні вирішити, чи хочуть вони ввести в дію цю нову можливу надбавку 3,5 мільярда євро і коли", - додав він.

"Один мільйон боєприпасів має забезпечити Україну протягом трьох-п'яти місяців, залежно від тактичної ситуації на місцевості", - підрахував представник ЄС.

Але західні запаси виснажилися, і, за словами чиновника, 155-мм артилерійські снаряди мають час виконання замовлення в один рік з моменту замовлення до постачання.

"Ми знаємо, що в деяких країнах майже немає запасів", - сказав він, додавши, що країни-члени ЄС отримали компенсацію від EPF за постачання 350 000 таких патронів до Києва.

За словами чиновника, звернення до США також не є варіантом, оскільки їхні виробничі потужності з виробництва 155 мм снарядів поступаються європейським, де 15 компаній в 11 країнах-членах виробляють цей тип боєприпасів.

Українські Національні Новини

Новини Світу