ukenru
yes-initsiyuvav-spravu-v-sot-cherez-tarifi-ssha-na-stal-i-alyuminiy

ЄС ініціював справу в СОТ через тарифи США на сталь і алюміній

 • 10226 переглядiв

КИЇВ. 1 червня. УНН. Європейський Союз в п'ятницю подав запит на консультації зі Сполученими Штатами щодо тарифів на сталь і алюміній, оголошених Вашингтоном, що є першим кроком у процесі врегулювання суперечок у Світовій організації торгівлі. Про це з посиланням на представника СОТ повідомляє Reuters, передає УНН.

"Секретаріат СОТ отримав запит ЄС на консультації щодо врегулювання суперечок з приводу заходів, передбачених 232-ю статтею (закону про розширення торгівлі - ред.) США", - сказав чиновник СОТ, додавши, що текст буде оприлюднений лише після його розповсюдження серед усіх держав-членів СОТ.

Раніше єврокомісар з торгівлі Сесілія Мальмстрьом заявила, що ЄС подасть до СОТ справу, щоб оскаржити законність нових тарифів США, заявивши, що переговори з Вашингтоном наразі неможливі.

"Ми не перебуваємо у стані торговельної війни, але ми - в дуже складній ситуації", - цитує Мальмстрьом видання Guardian.

"Я б не використовувала термін "торговельна війна", тому що він має психологічний ефект, але ситуація викликає занепокоєння... США грають тут в небезпечну гру", - додала вона.

Вона заявила, що тарифи, за твердженнями США необхідні для внутрішньої безпеки, доходять до "чистого протекціонізму".

При цьому видання вказує, що ЄС не прийняв остаточного рішення стосовно "дзеркальних" заходів щодо продуктів з США, хоча і є список, в якому - класичні американські продукти, такі як джинси Levi's, бурбон, журавлина і арахісове масло.

Європейській комісії необхідно проконсультуватися з дипломатичними представниками держав-членів до оголошення списку. "Ми не ухвалювали остаточних рішень з цього питання, але ми будемо використовувати цей список, звичайно, але нам потрібно відповісти, і зробити це у міру", - додала єврокомісар.

Раніше голова дипломатії ЄС Федеріка Могеріні заявила, що Брюссель ні з ким не воює, у тому числі в сфері торгівлі, але буде відстоювати свої інтереси у рамках СОТ у зв'язку накладенням США 25-процентних митних тарифів на імпорт сталі і 10-відсоткових тарифів на алюміній з країн ЄС.

Нагадаємо, з 1 червня уряд США починає стягувати імпортні мита на продукцію зі сталі та алюмінію, що поставляється на американський ринок ЄС, Канадою і Мексикою. Для першої категорії товарів ставка цього обов'язкового митного платежу встановлена ​​на рівні 25%, а для другого - 10%.

Українські Національні Новини

Новини Світу