yes-dosiah-poperednoi-domovlenosti-pro-reformuvannia-rynku-elektroenerhii

ЄС досяг попередньої домовленості про реформування ринку електроенергії

 • 104030 переглядiв

Щоб забезпечити кращі умови для розвитку відновлюваних джерел енергії, а також прийнятний рівень цін у період енергетичного переходу, ЄС досяг угоди про ґрунтовний перегляд енергетичного ринку блоку.

Європейський Союз домовився про реформування енергетичного ринку блоку з метою прискорити розгортання відновлюваних джерел енергії та приборкати волатильність цін на електроенергію під час енергетичного переходу. Про це повідомляє УНН із посиланням на Bloomberg.

Деталі

За словами міністра з питань екологічного переходу Іспанії Терези Рібери, чия країна головує в ЄС на ротаційній основі, завдяки новій угоді, вдасться запропонувати більш доступну електроенергію громадянам Євросоюзу.

Завдяки цій угоді ми зможемо стабілізувати довгострокові ринки, прискорити розгортання відновлюваних і безвикопних джерел енергії, запропонувати більш доступну електроенергію громадянам ЄС і підвищити конкурентоспроможність промисловості

- заявила Рібери.

Для набуття чинності угода має бути схвалена міністрами ЄС та пленарним засіданням Європарламенту, пише Bloomberg.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лідери ЄС почали дебати про розширення: серед них рекомендація щодо переговорів про членство України

Прийняття закону забезпечить правову визначеність для поточних проектів, а перехідний період, що триватиме три роки, як вказується, дозволить вирішити проблемні питання, які зокрема розділяли Францію і Німеччину, - мається на увазі узгодження правил контрактів на різницю.

Крім того, запропонований закон також здатен посилити заходи із захисту найбільш вразливих споживачів, в умовах, коли агресія рф проти України "перевернула" газовий та енергетичний ринки ЄС.

За словами генерального секретаря Eurelectric Крістіана Рубі, запропонована реформа є значним кроком вперед, пропонуючи інвесторам впевненість завдяки довгостроковим контрактам, та забезпечуючи захист споживачів через більш стабільні ціни на електроенергію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС перед самітом з очікуваними рішеннями по Україні розблокував 10 млрд євро для Угорщини

Доповнення

Наступні п'ять років змінять кліматичний та енергетичний порядок денний ЄС.

Сьогодні електроенергія становить близько 23% споживання енергії в Європі, при тому, що ЄС наполегливо працює над декарбонізацією. Тим не менш, економіка все ще переважно живиться на викопному паливі.

Такі виклики, як війна росії проти України, зростання геополітичної напруженості та промислова конкурентоспроможність, повертають енергетичну безпеку в центр порядку денного ЄС. В цьому сенсі наполегливо згадується важливість прискорення електрифікації.

Електроенергія тепер є не лише рішенням кліматичної кризи, але й важливим засобом забезпечення енергетичної незалежності Європи за допомогою домашньої, чистої та відновлюваної генерації

- зазначив Крістіан Рубі.

Також пропонується, щоб споживачі мали можливість брати більш активну участь у декарбонізації Європи; нові рішення мають сприяти участі споживачів у переході шляхом розвитку розумніших, енергоефективних електричних технологій, пише finance yahoo

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На COP28 в Дубаї схвалили компромісний документ щодо "відмови" від викопного палива

Ігор Тележніков

Економіка

    Популярні

    Новини по темі