ukenru
yebrr-ochikuye-scho-ekonomika-ukrayini-tsogo-roku-skorotitsya-mayzhe-na-tretinu

ЄБРР очікує, що економіка України цього року скоротиться майже на третину

 • 126683 переглядiв

КИЇВ. 28 вересня. УНН. Згідно з останнім прогнозом Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), війна росії з Україною призведе до скорочення економіки останньої майже на третину у 2022 році, повідомляє УНН.

Деталі

Прогноз Банку про те, що валовий внутрішній продукт (ВВП) України скоротиться на 30% цього року, опублікований сьогодні у звіті ЄБРР "Регіональні економічні перспективи" і не змінився порівняно з попереднім прогнозом у травні.

На 2023 рік ЄБРР знизив свій прогноз відновлення економіки до восьми відсотків із 25 відсотків, передбачених у травні, коли очікувалося, що суттєві роботи з відновлення вже будуть проводитися.

"Зниження прогнозу є ознакою того, наскільки невизначеність щодо майбутнього впливає на економічні перспективи України", - відзначили у ЄБРР.

Як повідомляється, ВВП впав на 15,1% у річному обчисленні у першому кварталі 2022 року і на 37,2% у другому кварталі, коли відбулися найзапекліші та широкомасштабні бойові дії. Інфляція зросла до 23,8% у серпні 2022 року через перебої з поставками та різке зростання бюджетного дефіциту.

Початкова висока залежність країни від фінансового дефіциту бюджету на тлі значного дефіциту зовнішнього фінансування призвела до виснаження валютних резервів на 20% станом на липень 2022 року, попри наявність контролю за рухом капіталу. Це спонукало центральний банк підвищити облікову ставку з 10% до 25% у червні та провести разову девальвацію національної валюти на 20% у липні, відзначили у ЄБРР.

"З того часу ситуація почала покращуватися, частково через збільшення припливу зовнішнього фінансування у серпні та вересні. У результаті до кінця серпня золотовалютні резерви відіграли половину втрат", - повідомили в організації.

У ЄБРР прогнозуються, що нещодавнє відновлення експорту зерна з деяких портів і очікування достатнього зовнішнього фінансування можуть стати позитивними факторами для економічної активності в частину 2022 року, що залишилася.

"Проте ризики для прогнозів виключно високі залежно від тривалості та інтенсивності війни", - наголосили у Банку.

Доповнення

За даними FT, Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зустрівся з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем, щоб наголосити, що Києву необхідно близько 3,5 млрд євро на місяць.

Українські Національні Новини

Економіка