yakscho-u-nato-sche-ne-gotovi-zaprositi-ukrayinu-to-khay-skazhut-koli-budut-gotovimi-kuleba

Якщо у НАТО ще не готові запросити Україну, то хай скажуть, коли будуть готовими - Кулеба

 • 470398 переглядiв

Кулеба зауважив, що з наближенням Вільнюського саміту "повним ходом йде битва суперечок про те, чи слід запрошувати Україну до НАТО". 

Цитата

"Якщо лідери НАТО ще не готові надати запрошення у Вільнюсі, вони повинні чітко сказати, коли вони будуть готовими. Членство має формальні вимоги, але запрошення - ні. Усе, що потрібно, - це стратегічне передбачення та політична воля", - наголосив Кулеба.

Деталі

"Ми не прагнемо негайного членства. Ми не будемо втягувати НАТО у цю війну. Ми ніколи не просили іноземних військ на території України. За щедрої допомоги наших партнерів ми переможемо росію самостійно. Це наша війна", - зазначив голова МЗС України.

Але, з його слів, "наступної війни можна уникнути, прийнявши Україну в НАТО". "Тому ми просимо зробити сильний крок до майбутнього членства України. У Вільнюсі ми просимо НАТО визнати три очевидні речі: по-перше, НАТО потребує України так само, як Україна потребує НАТО; по-друге, Україна є невід'ємною частиною євроатлантичної безпеки; і по-третє, Україна має бути запрошена вступити до НАТО зараз, при цьому членство набуде чинності, коли будуть виконані умови", - зазначив Кулеба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Столтенберг анонсував участь Зеленського на саміті у Вільнюсі, обіцяє пакет з трьох складових для наближення України до НАТО

"Таке запрошення не спровокує президента росії володимира путіна, а навпаки, утримає його від майбутньої агресії. Зіткнувшись із силою, він незмінно відступає, як усі ми бачили, коли "група вагнера" йшла на москву. Оскільки путін ослаблений заколотом, з'являється можливість запросити Україну до НАТО", - зауважив голова МЗС України.

Він наголосив, що українці борються у найкривавішій війні у Європі з 1945 року, втрачаючи близьких, перемагаючи російських загарбників та звільняючи батьківщину. "Сьогодні командири, солдати та все суспільство України набувають необхідного досвіду захисту від російської загрози. Завтра вони зроблять свій внесок у забезпечення безпеки всього НАТО", - вказав міністр.

"Хто не хотів би мати союзника, який би мав силу, мужність і стійкість України? Це нова реальність, порівняно з 2008 роком, коли востаннє на саміті НАТО офіційно обговорювалося членство України. Україна більше не просто прагне потрапити під парасольку колективної безпеки. Сьогоднішня Україна робить внесок у безпеку, захищаючи себе та євроатлантичну спільноту від агресивної та реваншистської росії", - зазначив він.

"Коли Україна виграє війну і приєднається до НАТО, саме українські бригади, а не американські чи німецькі, охоронятимуть східний фланг НАТО. Загартовані у боях українські підрозділи будуть дислокуватися у країнах-союзниках, що шукатимуть захист від російської загрози. Жоден інший член НАТО не має нашого досвіду та навичок, включаючи те, як реагувати і відбивати вторгнення протягом кількох годин. Це вирішує одну з найсерйозніших питань альянсу - швидке реагування - та підвищує колективну безпеку", - сказав Кулеба.

Нагадаємо

Президент України Володимир Зеленський переконаний, що чітке запрошення України до майбутнього членства в НАТО на Вільнюському саміті буде вагомою демонстрацією сміливості та міцності Альянсу.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Євробачення-2024 відбудеться у Мальме

     • 911765 переглядiв

    Прикарпаття знову топить, рятувальники евакуюють людей

     • 450184 переглядiв

    Корупція у ТЦК стала корупцією № 1 в Україні - доповідь

     • 667732 переглядiв