yak-vykorystovuiutsia-svitlo-siri-sloty-v-hrafikakh-vidkliuchen-v-yasno-poiasnyly

Як використовуються світло-сірі слоти в графіках відключень: в Yasno пояснили

 • 30011 переглядiв

Укренерго визначає обмеження на відключення по групах/чергах, а використання світло-сірих слотів у графіках залежить від кількості груп/черг, які необхідно відключити в певний час для збалансування системи.

Використання світло-сірих слотів в графіках відключення світла залежить від обсягів обмежень. Зараз Укренерго визначає обмеження в групах/чергах. Коли вони розраховують обсяги споживання на наступний день, то визначають, скільки груп/черг має бути відключено на конкретний момент часу, щоб збалансувати систему. Про це заявив гендиректор Yasno Сергій Коваленко на своїй сторінці у Facebook, пише УНН.

"Всі, хто реально хотів, вже давно і розуміли, що відбувається в енергосистемі. Починаючи з генерації і закінчуючи графіками. Проте повторення - це запорука знання, тому хочу пройтися по теорії ще раз. Сьогодні, про світло-сірі зони. Ми знаємо, що в графіку є темно-сірі слоти (електропостачання немає), світло-сірі слоти (можливі відключення і білі слоти (постачання є). Також ми знаємо, що в кожній наступній парі груп (або черг, як каже Укренерго) графіки однакові. Тобто 1 і 2 - однакові, 3 і 4 - однакові, 5 і 6 – однакові", - написав Коваленко.

Коваленко також пояснив чому і як використовуються світло-сірі слоти.

Шмигаль про обмеження електроенергії: після 20 липня розраховуємо на покращення ситуації09.07.24, 15:45

"Це залежить від обсягів обмежень. Зараз Укренерго визначає обмеження в групах/чергах. Коли вони розраховують обсяги споживання на наступний день, то визначають, скільки груп/черг має бути відключено на конкретний момент часу, щоб збалансувати систему. Якщо говорять, що потрібно відключити 1-2 групи/черги, то це означає, що відключення відбуватиметься у межах темно-сірих слотів на конкретний момент часу. Тобто, наприклад, якщо у середу з 18:00 потрібно обмежити споживання на дві черги, то за графіками - це відключення 3 і 4 групи", - пояснив Коваленко.

За його словами, якщо потрібно відключити 3-4 групи/черги, то до темно-сірих слотів додаються ще й світло-сірі.

"Наприклад, якщо у середу з 19 години потрібно відключити 4 групи/черги, то без світла будуть 3 і 4 групи (темно-сірі зони) і 1-2 групи (світло-сірі зони).

Про відключення 5-6 черг/груп писати не буду. Важливо також розуміти й те, що оскільки у нас графік "шаховий", а груп - 6, цикл його роботи - три дні, а також тиждень. Це впливає на рівномірність та справедливість відключень. Тобто для того, щоб порівняти, чи рівномірно відключалася перша і друга групи, потрібно підсумувати, на скільки годин за три дні або за тиждень відключали першу групу, а на скільки - другу. Порівнювати обсяги відключень груп протягом одного дня - не зовсім коректно", - розповів Коваленко.

Також він зазначив, що  на рівномірність впливає й те, чи міняє Укренерго кількість черг для відключення протягом дня.

Україна веде переговори з європейськими партнерами про збільшення імпорту електроенергії - Зеленський05.07.24, 19:51

Анна Мурашко

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Вибухи пролунали у Херсоні - ЗМІ

     • 26768 переглядiв