Колір
Біле вино відмінно поєднується з рибою, морепродуктами, птицею, грибами і сирами.
Червоне вино - більш щільне і насичене, воно краще підійде до ситної вечері і до страв зі м'яса.
Рожеве - найкраще буде гармоніювати з фруктами.
Цукор
Для того, щоб полюбити сухі вина, їх краще пити із ситною їжею. Такі вина краще всього підходять до ситного обіду або вечері. Сухі вина, як білі, так і червоні - дуже гастрономічні. Саме за рахунок низького вмісту цукру вони делікатно поєднуються з більшістю страв. А жирні страви стають не такими важкими, якщо з ними пити сухе вино.
Напівсолодкі ж вина частіше п'ють більше з легкими закусками або після їди. Оскільки їх солодкість краще за все не перебивати яскравим смаком їжі. До них чудово підійдуть фрукти, десерти або сири.
Регіон
Виноград - культура тепло- і світлолюбна, тому, чим південніше він росте, тим краще. Саме тому виноград для українських вин вирощують у найбільш південних регіонах країни. І є така закономірність: чим спекотніше літо - тим солодший потім смак виробленого вина. Вона стосується вин усіх країн і регіонів.
Також на смак одного і того ж сорту сильно впливають грунти, на яких виростав виноград. З різних країн і навіть регіонів вина одного і того ж сорту можуть сильно відрізнятися, не змагаючись один з одним - просто вони будуть різними.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли форма має значення: "Коктебель" розповів, як вибрати келих для вина
Відзначимо, що сьогодні українські винороби роблять якісне вино, виграють міжнародні конкурси, експортуються до Європи і набувають все більшої популярності серед вітчизняного споживача.
Сорт
Існує безліч сортів винограду. До найпоширеніших належать Мерло, Каберне, Шардоне і Совіньйон Блан.
Важливо пам'ятати, що якісні вина доступного і середнього цінового діапазону роблять, змішуючи (купажуючи) декілька сортів винограду.
З одного сорту винограду роблять сортові вина, саме у них можна яскраво відчути сортові відмінності винограду. Часто цікаво спробувати новий сорт. У лінійці Felicitas для українців цікавими сортами будуть віоріка, піно нуар, трамінер, фетяска біла і червона.
З новими сортами знайомиться завжди цікаво, адже в них відображаються всі особливості виноградної лози, а також унікальність ґрунтів і клімату регіону її зростання.
Нагадаємо, як повідомляв УНН, вчені прийшли до висновку, що жінкам корисно пити вино і їсти шоколад.