ukenru
yak-peretvoriti-shakhtarski-mista-na-tsentr-innovatsiy-ochilnitsya-minenergo-obgovorila-z-nimtsyami-yikh-dosvid

Як перетворити шахтарські міста на центр інновацій: очільниця Міненерго обговорила з німцями їх досвід

 • 12133 переглядiв

КИЇВ. 15 жовтня. УНН. Відбулась зустріч в.о. міністра енергетики Ольги Буславець та членів делегації з керівництвом міста Боттроп землі Півні́чний Рейн-Вестфалія та Федерального міністерства економіки і енергетики Німеччини. Про це повідомили у Міненерго, передає УНН.

Там розповіли, що місто Боттроп цікаве для України своїм досвідом перетворення з центру видобутку кам’яного вугілля й промисловості на зелене інноваційне місто, зокрема, досвідом участі громади в цьому процесі.

У Міненерго відзначають, що трансформація міста Боттроп відбувалась силами містян за фінансової підтримки федерального бюджету та коштів ЄС. Визначальними для подальшого розвитку Боттропа стали три поняття: дозвілля, клімат, знання.

Керівництво міста серед переваг називає появу "вітру змін", місто стало кліматично нейтральним, посилило свою енергоефективність, зокрема у будинках, інновації стали символом перетворення міста.

Проект "Інноваційне місто" у Боттропі готовий співпрацювати з українськими компаніями. Мета цієї ініціативи - переобладнання і реструктуризація великих населених пунктів з урахуванням кліматичних умов і залученням до цього процесу місцевих підприємств, що сприяє поліпшенню якості життя в місті, інформує Міненерго.

У відомстві нагадали, що у вересні 2018 року була закрита остання кам’яновугільна шахта Німеччини — Проспер Ханіель. До закриття шахт готувались десятки років, формуючи спеціальний фонд для утримання у майбутньому шахт, наприклад, відкачування води. Наразі лише 500 шахтарів продовжують працювати на шахтах, виконуючи роботи із закриття шахт та утримання їх у безпечному стані після виведення з експлуатації.

У рамках проєкту муніципальні підприємства тісно співпрацюють з місцевим Університетом прикладних наук, де навчаються майбутні інженери та економісти. Передбачається, що в майбутньому вони зроблять свій внесок у розвиток міста.

"Досвід міста Боттроп є прикладом успішної комунікації влади та суспільства, що підтверджується третім поспіль обранням бургомістра на свою посаду, а саме за такої підтримки громади суспільством можливо здійснити такі реформи, і нам потрібно також провести таку комунікацію під час планування та здійснення трансформації вугільних регіонів в Україні", - підсумувала Буславець.

Раніше у Міненерго презентували проект Концепції реформування вугільної галузі. З-поміж декількох варіантів реформування Міністерство визначило пріоритетним спосіб поєднання процесу приватизації та процесу інтеграції державних шахт до ПАТ "Центренерго". Такий шлях включає у себе розподіл шахт на три групи. Перша група – шахти, що підлягають інтеграції з ПАТ "Центренерго" і є його ресурсною базою. Друга – шахти подвійного призначення, збут яких не обмежується виключно тепловими генераціями. Третя група шахт – такі, що будуть пропонуватися до приватизації не лише як вугледобувні підприємства, а й як цілісні майнові комплекси, які можна використовувати для іншої господарської діяльності.

Зараз міністерство разом із закордонними партнерами, зокрема, урядом Німеччини та міжнародними організаціями відбирають шахти для проведення пілотних проектів з трансформації вугільних мономіст. Міненерго запропонувало німецькій стороні 6 шахт – на заході та сході України.

Українські Національні Новини

Політика