yadernyi-reaktor-kndr-zapratsiuie-nastupnoho-lita-minoborony-pivdennoi-korei

Ядерний реактор КНДР запрацює наступного літа – Міноборони Південної Кореї

 • 44077 переглядiв

За словами міністра оборони Південної Кореї, експериментальний легководний ядерний реактор у Північній Кореї має запрацювати наступного літа. Це викликає занепокоєння, оскільки реактор може виробляти плутоній для ядерної зброї.

Експериментальний легководний ядерний реактор Північної Кореї запрацює наступного літа, заявив голова оборони Південної Кореї Шін Вон Сік. Про це повідомляє інформаційне агентство Yonhap, передає УНН.

Деталі

Міністр оборони Південної Кореї Шін Вон Сік зробив таку заяву після того, як минулого тижня генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі висловив занепокоєння щодо ознак активності на реакторі головного північного ядерного комплексу Йонбен.

Гроссі сказав, що його агентство виявило ознаки того, що Північна Корея ввела в експлуатацію реактор, зазначивши, що експериментальний реактор може виробляти плутоній – ключове паливо для ядерної зброї.

Шін сказав, що Сеул виявив ознаки скидання охолоджуючої води з реактора з минулого літа, за оцінками, що з того часу Півночі, ймовірно, знадобиться близько року, щоб запустити реактор на повну роботу.

(Реактор) зараз знаходиться на випробувальному запуску для вдосконалення його обладнання та засобів. Очікується, що наступного літа він запрацює в нормальному режимі

сказав Шін Вон Сік.

Північ почала будувати експериментальний реактор більше десяти років тому, який, як відомо, має більшу потужність, ніж 5-мегаватний реактор в Йонбені, який режим використовував для виробництва плутонію.

Рада Безпеки ООН прийняла кілька резолюцій, які накладають санкції на Північну Корею за розробку ядерної зброї та пов'язану з нею діяльність.

МАГАТЕ звернулося до КНДР дозволити інспекторам перевірити реактор, який "може виробляти плутоній"22.12.23, 03:55

Лілія Подоляк

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    На Харківщині встановлюють фортифікації "зуби дракона"

     • 41339 переглядiв

    На Хмельниччині вибухи, ймовірно, працює ППО

     • 111646 переглядiв