ya-lyagav-spati-chudovo-znayuchi-pro-biynyu-yaka-vibukhne-za-kilka-godin-gensek-nato-pro-pochatok-viyni

"Я лягав спати чудово знаючи про бійню, яка вибухне за кілька годин": Генсек НАТО про початок війни

 • 799981 переглядiв

КИЇВ. 16 лютого. УНН. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг розповів, що лягав спати напередодні 24 лютого 2022 року, чудово знаючи про бійню, яка вибухне за кілька годин. Про це УНН інформує посилаючись на його інтерв'ю AFP.

Цитата

"Я пішов спати. Але це була дуже коротка ніч, бо я знав, що на якомусь етапі, за кілька годин, хтось розбудить мене — і саме це й сталося", — сказав він в інтерв'ю AFP за тиждень до перших роковин вторгнення.

“Близько четвертої години мені зателефонував мій начальник штабу, і він просто коротко сказав мені, що вони почали, тобто вторгнення почалося. Не дивно, бо ми знали”.

Деталі

У той час як багато хто у світі до останнього сподівався, що Москва не ризикне розпочати повномасштабний наступ, генеральний секретар НАТО не сумнівався, що путін готовий діяти.

“Можна бути шокованим жорстокістю війни. Але немає ніякого способу здивуватися, тому що це було справді те, що було передбачено за кілька місяців до вторгнення”, - сказав він.

Зараз, після року війни, яка забрала десятки тисяч життів і підірвала безпеку Європи, Столтенберг попередив, що НАТО має бути готовою до нової ери протистояння з росією, яка може тривати довгий час.

"Президент путін хоче іншу Європу, хоче Європу, в якій він може контролювати сусідів, де він може вирішувати, що країни можуть робити", - сказав Столтенберг.

НАТО буде, сказав він, “завжди дивитися, де є можливості знову увійти в ситуацію, коли є місце для покращення відносин, але з нинішньою поведінкою російського режиму, режиму в Москві це неможливо”.

Столтенберг наполягав на тому, що вторгнення “насправді не сильно змінило НАТО, тому що ми мали пам'ятати, що війна почалася не в лютому 2022 року. Війна розпочалася у 2014 році, коли росія вперше незаконно анексувала Крим.

Генсек відкинув звинувачення в тому, що НАТО могла б зробити більше для запобігання повномасштабному вторгненню росії, озброївши Україну швидше після Криму або наблизивши її до захисного щита альянсу.

"Це війна на вибір президента путіна, за яку несе відповідальність тільки один - президент путін і особи, які приймають рішення в Москві. Ми можемо аналізувати, ми можемо обговорювати, ми всі можемо розглядати різні рішення, але це аж ніяк не знімає відповідальності президента путіна за цю війну".

“Ми тут для того, щоб Україна виграла цю війну і надали їй зброю, боєприпаси, підтримку, якої вона потребує”, — сказав він.

“Якщо президент путін переможе в Україні, це буде трагедією для українців. Але це буде також небезпечно для всіх нас, тому що тоді йому та іншим авторитарним лідерам посилається повідомлення у тому, що, застосовуючи військову силу, диктатори можуть досягти своєї мети".

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    ENTSO-E дозволило збільшити імпорт електроенергії в Україну

     • 646209 переглядiв

    Український паспортний сервіс став доступний у Стамбулі

     • 695070 переглядiв

    Актор з “Гри Престолів” Джек Глісон завітав до Києва

     • 930762 переглядiв