ukenru
vykradaly-personalni-dani-ta-hroshi-ukraintsiv-pravookhorontsi-za-dobu-likviduvaly-ponad-100-shakhraiskykh-call-tsentriv

Викрадали персональні дані та гроші українців: правоохоронці за добу ліквідували понад 100 шахрайських call-центрів

 • 25259 переглядiв

Українська влада ліквідувала понад 100 шахрайських кол-центрів, які використовувалися для крадіжки даних і шахрайства.

За добу правоохоронці ліквідували понад 100 шахрайських call-центрів по всій території України, які викрадали персональні дані та гроші у людей. Про це повідомила Служба безпеки України, пише УНН.

Деталі

Кіберфахівці та правоохоронці провели багатоетапну спецоперацію по всій території України, яка є частиною системної роботи СБУ з протидії російським спецслужбам, які намагаються розхитати суспільно-політичну ситуацію в Україні.

За даними слідства, зловмисники пропонували своїм жертвам "заробити на біржі", "інвестувати" кошти у криптовалюту або отримати сумнівний "прибуток" від ставок, або іншими обманними методами вводили постраждалих в оману.

У процесі виманювання коштів фігуранти збирали особисті дані про своїх клієнтів. Надалі ця інформація могла потрапляти до російських спецслужб, які використовували її для дистанційного вербування нових агентів.

Таким чином на Вінниччині було ліквідовано масштабний call-центр, який діяв в одній із виправних установ області. Незаконну діяльність організував так званий "смотрящий" за колонією, причетний до російського криміналітету.

Майже 30 в’язнів тюрми обдзвонювали вкладників фінустанов і під виглядом надання онлайн послуг викрадали у них кошти.

Також на Дніпропетровщині знешкоджено злочинну організацію, учасники якої збирали відомості про полонених воїнів ЗСУ, а потім виманювали гроші у їхніх родичів. Зокрема за різні "суми" фігуранти обіцяли допомогти з поверненням додому українських захисників.

Та у Черкаській області було викрито організатора місцевого call-центру, який працював на підсанкційну компанію "Яндекс". До підпільної діяльності він залучив до 30 місцевих жителів, які віддалено надавали диспетчерські послуги таксопаркам "Яндекс-таксі" в одній із країн Центральної Азії.

Встановлено, що протягом 2023 року нелегальний бізнес дозволив перерахувати до бюджету рф понад 1 млн доларів.

Наразі триває розслідування. Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ знешкодила понад 60 наркосиндикатів з початку повномасштабного вторгнення

Ганна Оніщенко

Кримінал та НП