vsesvitnii-den-zhinok-pravozakhysnyts-mizhnarodnyi-den-yahuara-shcho-shche-mozhna-vidznachyty-29-lystopada

Всесвітній день жінок-правозахисниць, Міжнародний день ягуара. Що ще можна відзначити 29 листопада

 • 27124 переглядiв

Сьогодні, 29 листопада, у багатьох країнах світу відбуваються заходи з нагоди Всесвітнього дня жінок-правозахисниць, пише УНН.

До цього часу у багатьох країнах світу жінки-правозахисниці стикаються з цілою низкою гендерно зумовлених загроз, включаючи дискримінацію, переслідування, насильство і навіть ув’язнення.

Тож, сьогоднішня подія – це день солідарності із жінками-правозахисницями, заклик до дії та нагадування про колективну відповідальність за захист і просування прав людини.

З 2018 року 29 листопада Міжнародний день ягуара. Подія була започаткована у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку під час конференції представників 14 країн, які є ареалом проживання ягуарів.

Пращури ягуарів з’явилися на нашій планеті близько двох мільйонів років тому. У  ХІХ-ХХ століттях через знищення тропічних лісів у Південній Америці та безконтрольне полювання популяція ягуарів суттєво скоротилася. У 1973 році цей хижак був занесений до Червоної книги.

За підрахунками науковців, нині у дикій природі нараховується близько 64 тисяч ягуарів. Майже 90% з них живуть тропічних лісах басейну Амазонки у Бразилії.

Ще одне сьогоднішнє свято присвячене тваринам – День мурахоїда.

Мурахоїди відіграють важливу роль в екосистемі Південної Америки адже регулюють популяції термітів та інших шкідників.

За допомогою свого, який може сягати до 60 сантиметрів, один мурахоїд може з’їсти до 30 тисяч комах за день.

Подія присвячена збереженню мурахоїдів, адже через людську діяльність в тропічних лісах Південної Америки їх популяція зменшується.

Також сьогодні можна відзначити День "клієнт не завжди правий".

Вважається, що фраза "клієнт завжди правий" вперше прозвучала з вуст американського бізнесмена Гаррі Гордона Селфріджа у 1909 році і стала слоганом його мережі магазинів.

Сьогоднішня подія виникла на противагу цьому слогану.

Виконання усіх примх та вимог клієнта вже не вважається клієнтоорінтованою політикою. Якщо компанія керується принципом беззаперечної правоти клієнта, то співробітники фірми за замовчуванням є в чомусь винними.

За церковним календарем сьогодні День пам’яті Парамона Віфінського та 370 мучеників.

У ІІІ столітті імператор Декій посилив гоніння на християн. У Віфінії схопили 370 жителів та піддали їх жорстоким тортурам, вимагаючи аби вони зреклися Господа.

Тоді на площу, де катували людей, прийшов Парамон і заявив, що він теж християнин.

За таку сміливість Парамону відрубали ноги, руки, ніс, вуха, і вирвали язика. Він помер від ран 370 мучеників теж стратили.

Іменини 29 листопада святкують Парамон, Олександр.

Захар Подкидишев

УНН Lite

    Популярні

    Новини по темі

    Саудівська Аравія прийме Всесвітню виставку «Експо-2030»

     • 26707 переглядiв