ukenru
vr-pidtrimala-zakonoproekt-pro-podatok-dlya-obminnikiv-valyut

ВР підтримала законопроект про "податок для обмінників валют"

 • 210478 переглядiв

КИЇВ. 7 вересня. УНН. Парламент у першому читанні ухвалив законопроєкт, який врегульовує питання сплати авансових внесків з податку на прибутки валютних обмінників. Про це повідомив ініціатор законопроєкту, глава податкового комітету, нардеп Данило Гетманцев, передає УНН.

Законопроєкт №7655 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати авансових внесків з податку на прибуток підприємств за структурні підрозділи, які здійснюють торгівлю валютними цінностями у готівковій формі, було схвалено за основу.

Цитата

"Важливий проєкт, який спрямований на недопущення ухилення від оподаткування прибутку від діяльності у сфері обміну валют. А поки ми з колегами працюватимемо над текстом до другого читання, не вірте міфам, якими вже встиг обрости цей проєкт і які ми не втомлюємося розвінчувати", - написав Гетманцев у своєму Телеграм-каналі.

Раніше нардеп пояснював особливості законопроєкту. Зокрема, він зазначив, що жоден новий податок не запроваджується.

"Змінюється лише механізм обчислення та сплати усім знайомого податку на прибуток. Розрахунок цього податку для фінустанов буде прив’язано до кількості пунктів обміну. Податок треба буде сплачувати авансом щомісяця у фіксованому розмірі. Але за результатами звітного року сума сплаченого авансу зараховується у сплату податку на прибуток за весь рік", - пояснив Гетманцев.

Крім того, нардеп уточнив, що не йдеться про збільшення податку, а про боротьбу з ухиленням від оподаткування.

"Готівковий валютно-обмінний ринок має набагато вищі ризики до зловживань, що підтверджується копійчаними бюджетними надходженнями від цього виду діяльності.

Нагадаю: лише 7 млн грн податку на прибуток з усієї галузі за весь 2021 рік. Тому законопроєкт має на меті створити прозорі правила гри для всіх обмінників. Обмін валют далекий від благодійництва і ніхто не відкриває пункт обміну, не розраховуючи отримати з нього певний рівень прибутку, до якого і буде прив’язано фіксований авансовий внесок", - пояснив Гетманцев.

Він наголосив, що законопроєкт не зажене обмінники в тінь.

"Зміна умов оподаткування аж ніяк не скасовує діяльність регулятора (НБУ) та правоохоронних органів, на які покладається боротьба з чорним ринком готівкової валюти", - пояснив Гетманцев.

Українські Національні Новини

Економіка