vooz-speka-shchoroku-vbyvaie-ponad-175-tysiach-yevropeitsiv

ВООЗ: спека щороку вбиває понад 175 тисяч європейців

 • 12227 переглядiв

Екстремальна спека щорічно забирає понад 175 000 життів у Європі, повідомляє ВООЗ. Європа нагрівається вдвічі швидше за середньосвітовий показник, що посилює хронічні захворювання та загрожує вразливим групам населення.

Екстремальна спека щороку забирає понад 175 000 життів у Європейському регіоні, повідомили у Європейському регіональному бюро ВООЗ у четвер, пише УНН.

Деталі

"У деяких місцях по всьому світу кліматична криза вже доводить температуру до нестерпного рівня, і оцінки показують, що в глобальному масштабі щороку в період з 2000 по 2019 рік сталося близько 489 000 смертей, пов'язаних із спекою, при цьому на Європейський регіон припадало 36% або в середньому 176 040 смертей на рік у період з 2000 по 2019 рік", - повідомили у регіональному бюро ВООЗ.

Зазначається, що в Європейському регіоні стає спекотніше найшвидше із шести регіонів ВООЗ, температура тут зростає приблизно вдвічі швидше за середньосвітовий показник. Три найтепліші роки за всю історію спостережень у Європейському регіоні ВООЗ зафіксовано з 2020 року, а 10 найтепліших років - з 2007 року. "По всьому регіону, у його 53 державах-членах, люди платять найвищу ціну", - ідеться у повідомленні.

"Тепловий стрес є основною причиною смерті, пов'язаної з кліматом у регіоні. Екстремальні температури посилюють хронічні захворювання, включаючи серцево-судинні, респіраторні та цереброваскулярні захворювання, психічне здоров'я та захворювання, пов'язані з діабетом. Екстремальна спека є проблемою, зокрема, для людей похилого віку, особливо тих, хто живе один. Вона також може стати додатковим навантаженням для вагітних жінок", - вказав директор Європейського регіонального бюро ВООЗ д-р Ганс Клюге.

Він наголосив, що "плани дій щодо захисту здоров'я від спеки є найважливішим процесом адаптації". "Такі плани діють у більш ніж 20 країнах Європейського регіону. Хоча це й обнадіює, цього замало для захисту всіх спільнот", - зазначив Клюге.

Вказано, що Європейське регіональне бюро наразі розробляє оновлення керівництва щодо плану дій щодо захисту здоров'я від спеки.

Нинішня спека в Середземномор'ї "практично неможлива" без зміни клімату - вчені31.07.24, 19:18

Юлія Шрамко

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    ВООЗ: спека щороку вбиває понад 175 тисяч європейців

     • 12227 переглядiв

    Вибух чули у Харкові - ЗМІ

     • 20071 переглядiв

    Знамениті окуляри Джона Леннона продані на аукціоні

     • 36177 переглядiв