ukenru
vooz-ne-viklyuchaye-scho-u-poshirenni-covid-mogli-zigrati-rol-yenotovidni-sobaki

ВООЗ не виключає, що у поширенні COVID могли зіграти роль єнотовидні собаки

 • 1350045 переглядiв

КИЇВ. 18 березня. УНН. Всесвітня організація охорони здоров'я не виключає, що в поширенні коронавірусу могли зіграти свою роль єнотовидні собаки. Про це заявила в п'ятницю на брифінгу провідний епідеміолог ВООЗ Марія ван Керкхове, пише УНН.

Деталі

Як вказали у ВООЗ, це випливає з даних, які спочатку були завантажені Китайським центром з профілактики та контролю за захворюваннями в міжнародну систему геномоніторингу GISAID, проте потім були видалені.

"Минулої неділі ВООЗ була проінформована про дані, опубліковані в базі даних GISAID наприкінці січня і нещодавно знову видалені. Дані Китайського центру з контролю і профілактики захворювань стосуються зразків, узятих на ринку Хуанань в Ухані у 2020 році. Поки вони були в мережі, учені з низки країн завантажили дані і проаналізували їх. Щойно нам стало відомо про ці дані, ми зв'язалися з Китайським центром з контролю і профілактики захворювань і закликали їх поділитися ними з ВООЗ і міжнародним науковим співтовариством, щоб їх можна було проаналізувати", - сказав генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреєсус.

Цитата

"Інформація, про яку нам стало відомо, була надана нам Китайським центром з контролю і профілактики захворювань, а також дослідниками з усього світу, які завантажили ці дані, і те, на що вони дивилися, - це деякі молекулярні докази зразків, які були зібрані на ринку Хуанань (в Ухані - ред.) у січні 2020 року.

І те, що вони виявили, те, що вони представили нам, це те, що вони знайшли молекулярні докази того, що тварин продавали на цьому ринку, і це підозрювали, але вони знайшли молекулярні докази цього, а також те, що деякі з тварин, які були там, були сприйнятливі до інфекції SARS-CoV-2, і деякі з цих тварин включають єнотоподібних собак", - сказала експертка.

Інформація Китайського центру з профілактики та контролю за захворюваннями, яку встигли завантажити деякі науковці, не дає відповіді на запитання про те, як розпочалася пандемія, проте дає додаткові підказки, зауважила ван Керкхове.

"На жаль, це не дає нам відповіді на питання, як почалася пандемія, але дає більше підказок, і ми ще раз повторюємо, що необхідно провести ще багато досліджень. Ці дослідження були рекомендовані протягом багатьох років для вивчення походження тварин на ринку, вивчення потенційних проміжних господарів, виявлення порушень біобезпеки та біозахисту. Ці дослідження ще тільки мають бути проведені, і доки вони не будуть проведені, доки в нас немає даних, ми не можемо остаточно сказати, як розпочалася ця пандемія. Отже, робота триває, і в цьому суть. Будь-які наявні дані про вивчення причин пандемії мають бути доступні негайно", - сказала ван Керкхове.

Доповнення

Раніше ВООЗ попросила китайських учених надати дані, які можуть пролити світло на походження коронавірусу SARS-CoV-2. 

1 березня директор ФБР Крістофер Рей заявив в інтерв'ю одному з американських телеканалів, що його відомство вважає витік із лабораторії в Ухані найбільш імовірною причиною початку пандемії.

Своєю чергою, офіційний представник МЗС КНР Мао Нін сказала, що Китай підтримує об'єктивне міжнародне розслідування причин виникнення COVID-19 і виступає проти політичних маніпуляцій навколо цього питання. За її словами, КНР надала більше інформації та наукових відомостей для розслідування, ніж будь-яка інша країна, тоді як США не надали експертам жодної значущої інформації з цього питання.

У спільному звіті ВООЗ та Китаю, опублікованому в березні 2021 року за підсумками міжнародної місії в Ухані, зазначалося, що найімовірніший сценарій появи COVID-19 - перехід захворювання від кажанів до іншої тварини, яка пізніше заразила людей. Проте фахівці не дійшли остаточного висновку, як саме вірус потрапив на уханьський ринок морепродуктів "Хуанань". Висловлювалися і припущення про його лабораторне походження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як подолати негативні наслідки стресу: розповідає експертка

Українські Національні Новини

Здоров'я