ukenru
vlada-nareshti-pomitila-pogirshennya-situatsiyi-na-donbasi-ostatochne-vregulyuvannya-zalishayetsya-v-perspektivi

Влада нарешті помітила погіршення ситуації на Донбасі: остаточне врегулювання залишається в перспективі

 • 14314 переглядiв

КИЇВ. 10 лютого. УНН. На сьогодні безпекова ситуація в районі конфлікту на Донбасі погіршується через збільшення кількості російських збройних провокацій та порушень режиму тиші. Про це повідомив перший заступник голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук за підсумками засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО, передає УНН.

Цитата:

"Порушення режиму припинення вогню на Донбасі з боку агресора, погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму та триваюча мілітаризація Азово-Чорноморського регіону продовжують підривати безпеку України та всього регіону. Незважаючи на певні позитивні тенденції, остаточне врегулювання російсько-українського конфлікту залишається все ще доволі далекою перспективою. Змушений констатувати, що наразі безпекова ситуація в районі цього конфлікту погіршується через збільшення кількості російських збройних провокацій та порушень режиму тиші", - пише Стефанчук у Facebook.

Втрати на Донбасі

Парламентар зазначив, що режим припинення вогню, запроваджений 22 липня 2020 року, суттєво зменшив втрати в районі конфлікту, але не призвів до повного перемир’я.

"З часу запровадження режиму припинення вогню 8 українських військовослужбовців були вбиті та 30 поранені. Всього протягом 2020 року при виконанні службових обов’язків загинуло 50 українських військовослужбовців", - повідомив він.

Крім того, зі слів Стефанчука, російська сторона продовжує намагатися імплементувати свій "деструктивний підхід, який може бути описаний формулою: "хитка безпека в обмін на політичні поступки".

"Хоча забезпечення належного рівня безпеки залишається найбільш проблемним питанням, воно є невід’ємною частиною повноцінної деескалації російсько-українського конфлікту. Ми переконані, що допоки 400 км ділянки державного кордону України з РФ у зоні конфлікту залишатимуться неконтрольованими українською владою та відкритими для постачань російської зброї та особового складу, ситуація у зоні конфлікту буде напруженою", - додав він.

Довідково

За даними штабу операції Об’єднаних сил, уже декілька тижнів поспіль в зоні конфлікту спостерігається збільшення кількості обстрілів з боку бойовиків.

Зокрема варто відзначити, найбільше порушень було зафіксовано протягом доби 6 лютого. Тоді бойовики 13 разів порушили “режим тиші” на Донбасі, за добу серед українських військових п'ятеро поранених та двоє загиблих.

У той же час радник з інформаційної політики української делегації у тристоронній контактній групі Олексій Арестович на початку лютого заявив, що попри порушення режиму тиші, які є, наразі немає підстав говорити про його зрив.

Підстави можуть з’явитись, зокрема, якщо сторони повернуться до ведення бойових дій на не менш ніж два тижні.

Українські Національні Новини

Політика